Slim spuiten legt katoendaguil in de luren

Aziatische katoenboeren hoeven zich niet langer arm te spuiten uit angst voor de katoendaguil. De vraatzuchtige rupsen van die vlindersoort kunnen in toom worden gehouden met veel minder sproeibeurten, als de boeren testen welke pesticiden op een bepaald moment ideaal werken. Een testkit en alternatieve sproeiplannen van Australische onderzoekers deden de laatste jaren wonderen in India.
De katoendaguil (Helicoverpa armigera) richt ravages aan in katoenproducerende landen in Azië, Afrika en Zuid-Europa. Naast katoen tast de soort ook maïs, zonnebloemen, kikkererwten, soja en zelfs bloemen aan. Het onooglijke vlindertje kost de wereldlandbouw op die manier elk jaar 3,5 miljard euro.

In India zijn de gevolgen het meest dramatisch. Sommige katoenboeren steken zich steeds dieper in de schulden om insecticide te kopen. In de deelstaat Maharashtra pleegden vorig jaar bijna 1.500 boeren zelfmoord, het grootste deel daarvan katoenboeren. Katoendaguilrupsen kunnen hele katoenvelden kaalvreten als ze niet tijdig worden gedood. Boeren die er zomaar op los spuiten, kweken vaak populaties katoendaguilen die resistent zijn tegen sommige bestrijdingsmiddelen. Het overmatige gebruik van bestrijdingsmiddelen takelt ook het milieu toe.

Maar het kan ook anders. Derek Russell en Philip Batterham, twee Australische professoren uit Melbourne, testen in India al geruime tijd een alternatieve aanpak. “Traditioneel gebruikten de Indiase boeren zeven soorten pesticiden”, legt Russell uit. “Nu zijn dat er nog maar vier, en die worden op een intelligente manier afgewisseld. De boeren denken ook aan hun gezondheid en aan het milieu.”

De Australische onderzoekers hebben een aantal testkits ontworpen, vergelijkbaar met zwangerschapstests. Met één test kan een boer nagaan of een bepaald pesticide de rupsen doodt die hij op zijn planten vindt. Een andere test wijst uit van welk type een pesticide is en hoe goed de kwaliteit ervan is. Door opeenvolgende sproeibeurten met verschillende insecticiden doden de boeren ook rupsen die resistent zijn tegen één bepaald middel. Sproeimiddelen die de natuurlijke vijanden van de katoendaguil doden, worden vermeden.

Inmiddels zijn al duizenden dorpen op de methode overgestapt. Het pesticidengebruik is er ongeveer gehalveerd. De boeren oogsten meer en hebben minder bestrijdingsmiddelen nodig, wat hun winst met driekwart heeft doen toenemen. En de resistentie van de katoendaguilen tegen gewone insecticiden neemt weer af. Ook het aantal boeren dat per ongeluk vergiftigd raakt door pesticiden, is sterk afgenomen op de plaatsen waar de nieuwe methode wordt toegepast.

De Australische aanpak wordt inmiddels ook in China, Pakistan en Uganda uitgetest. De onderzoekers uit Melbourne en hun Indiase collega’s werken ook aan andere tests waarmee boeren de kwaliteit van transgene katoenplanten en de resistentie van andere plagen tegen bestrijdingsmiddelen kunnen nagaan. Op die manier zullen ze hun pesticidengebruik nog verder kunnen terugdringen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.