Smartphone detecteert landmijnen

Een team van Poolse studenten heeft een applicatie ontwikkeld om met smartphones landmijnen op te sporen.

Saper, wat staat voor Sensor Amplified Perception For Explosives Recognition, werd ontwikkeld door studenten van de Militaire Technologische Universiteit van Warschau. Het gebruikt de magnetometer, het interne kompas in de smartphone, om variaties in het magnetische veld rond een mijn te detecteren.

Nadat de smartphone gekalibreerd is in een bepaalde omgeving, moet de telefoon zo’n 30 centimeter boven de grond heen en weer bewogen worden. Als er een mogelijke mijn gedetecteerd wordt, klinkt er een waarschuwing. Maar de app doet meer dan dat: bij een waarschuwing vergelijkt het programma de magnetische tekening met een database op het internet. Via gps wordt ook meteen de plaats van de detectie in een database opgenomen, en indien nodig zelfs gedeeld via sociale netwerken.

Wedstrijd

Saper is een van de finalisten in de jaarlijkse Imagine-wedstrijd van Microsoft. Die kreeg dit jaar als uitdaging om een technologische oplossing te verzinnen voor belangrijke wereldproblemen zoals gezondheid en milieubescherming. Het programma werkt momenteel enkel op Windows-telefoons, maar de studenten hopen het binnenkort ook voor andere platformen beschikbaar te maken. Ze werken ook aan een externe magnetometer die detectie van op een meter afstand mogelijk moet maken.

Wereldwijd liggen er naar schatting 110 miljoen mijnen in 64 landen – een tikkende tijdbom. Elke maand sterven achthonderd mensen in een ontploffing van landmijnen, in landen als Bosnië, Cambodja en Kroatië. Een van de grote problemen is dat het tienmaal zo duur is om een mijn te verwijderen dan om er een te leggen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.