Smartphones tegen malaria

Smartphones, mobiele telefoons met fototoestel, videocamera en gps, kunnen een belangrijk wapen vormen in de strijd tegen malaria. Een proefproject in Botswana levert enthousiaste reacties op.

Informatie is van cruciaal belang in de strijd tegen een nieuwe uitbraak van malaria. Hoe sneller de overheid weet waar en wanneer precies nieuwe gevallen opduiken, hoe sneller ze kan ingrijpen.

IT-fabrikant Hewlett-Packard en de organisatie Positive Innovation for the Next Generation (PING) hebben in Botswana een proefproject opgestart waarbij gezondheidswerkers op het platteland een Palm Pre toestel krijgen waarop speciale software staat.

Razendsnel

Het toestel laat toe om informatie over malariagevallen in real time op te laden naar het coördinatiecentrum. Dat is veel sneller dan het traditionele systeem, waarbij in de gezondheidscentra papieren formulieren ingevuld worden, die vervolgens opgestuurd moeten worden.

De informatie is voorzien van de gps-locatie van de smartphone, en kan aangevuld worden met foto’s, video en geluid. Als uit de informatie blijkt dat er meerdere malariagevallen opduiken, worden het ministerie van Volksgezondheid en andere gezondheidswerkers op het terrein gewaarschuwd.

“Binnen enkele uren na de uitbraak worden de instanties gealarmeerd”, zegt Paul Ellingstad van HP. Botswana is een ideale testcase omdat het een stabiel land is met een zeer hoge penetratie van gsm’s. Het proefproject loopt volgens PING erg goed, en er wordt al nagedacht over uitbreidingen voor andere ziektes zoals tuberculose en ebola.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.