Smokkel ruïneert Pakistaanse grensbewoners

De omvangrijke smokkel van het noordwesten van Pakistan naar Afghanistan maakt handelaars en corrupte douanebeambten rijk, aan beide kanten van de grens. Gewone Pakistanen zien de prijs voor de steeds schaarser wordende voedingsmiddelen intussen verdubbelen.
De voedselschaarste in de conflictgebieden van Afghanistan lijkt zich via de smokkelroutes uit te breiden naar Pakistaanse Noordwestelijke Grensprovincie en de Federaal Bestuurde Stamgebieden. Bloem, rijst en olie worden vrijwel ongehinderd de grens overgesmokkeld omdat ze in Afghanistan veel meer geld opleveren. Daardoor zijn de prijzen in Pakistan zo goed als verdubbeld.
“Een zak bloem van twintig kilo die een jaar geleden vijf dollar kostte, kan je hier nu voor tien dollar verkopen”, zegt Sharafat Ali Mubarak, een handelaar uit de Pakistaanse grensstad Peshawar, “In Afghanistan is de toestand nog slechter, dus als je die zak tot daar kan smokkelen, krijg je er vijftien dollar voor.” De meeste van de 350 graanmolens in de streek geven er dan ook de voorkeur aan om zoveel mogelijk van hun productie in Afghanistan te verkopen.
Zelfs fruit, dat tot 1990 nog door Pakistan werd ingevoerd uit Afghanistan, wordt nu in omgekeerde richting gesmokkeld. “De prijs van druiven, granaatappels, sinaasappels, mango’s, appelen en bananen was nog nooit zo hoog”, zegt een groente- en fruithandelaar.
Gul Ahmad, een Afghaanse handelaar die voortdurend heen en weer reist tussen Peshawar en Kaboel, doet naar eigen zeggen goede zaken. “Toch is het niet gemakkelijk”, zegt hij, “de wegen zijn slecht en we moeten veel betalen aan de douaniers aan beide kanten van de grens.”
De lokale autoriteiten die de smokkel tolereren zijn de andere grote winnaars van de illegale trafiek. De meeste goederen komen Afghanistan binnen via de officiële grensposten van Chaman, Torkham en Ghulam Khan. Officieel is de handel tussen Pakistan en Afghanistan twee miljard dollar waard, maar de clandestiene trafiek wordt op tien miljard dollar geschat.
De inwoners van de Pakistaanse grensprovincies zijn de grote verliezers van de illegale handel met Afghanistan. “De prijs van tomaten was sinds 1990 stabiel”, zegt Mian Khan, “Tegenwoordig moeten de mensen er veel dieper voor in hun portemonnee tasten en soms zijn er zelfs helemaal geen tomaten.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.