Sms-nieuws ongewenst in Jemen

Nieuwsorganisaties in Jemen mogen niet langer nieuws verspreiden via sms-berichten. Dat heeft de Jemenitische overheid beslist nadat er verleden week kritische sms-berichten de ronde deden over president Ali Abdullah Salehs regering.
Het ministerie van Telecommunicatie zegt dat het te weinig controle heeft over de mobiele nieuwsdiensten die twee bedrijven, Nass mobile en Bela Qoyod mobile, aanbieden. Het ministerie verdenkt er de oppositie van achter de kritische berichten schuil te gaan, maar die ontkent. Voortaan mogen enkel de autoriteiten zelf nog nieuws via sms de wereld insturen.
Eind mei hebben de Jemenitische autoriteiten al twee nieuwssites geblokkeerd omdat ze verslag uitbrachten van de mensenrechtensituatie en de gevechten in de noordelijke provincie Sa’ada, waar het leger met de sjitische rebellen vecht. Door de gevechten zouden honderden burgers en militairen om het leven gekomen zijn en meer dan 30.000 mensen op de vlucht zijn.
“De autoriteiten hebben nog maar eens getoond dat het hen menens is om nieuws en informatie te controleren”, zegt Reporters zonder Grenzen in een reactie op de mobiele censuur. Onderzoek van het OpenNet Initiative (ONI) over censuur op internet, had in mei al dergelijke evoluties voorspeld: “Tekstberichten via mobiele netwerken worden het volgende slagveld waar staten zullen tussenkomen”, zegt Ron Deibert, een van de onderzoekers van ONI. Jemen gaat echter niet met de primeur lopen. In Cambodja werd alle sms-verkeer stilgelegd in aanloop naar de nationale verkiezingen in april.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.