Sms-nieuws ongewenst in Jemen

Nieuwsorganisaties in Jemen mogen niet langer nieuws verspreiden via sms-berichten. Dat heeft de Jemenitische overheid beslist nadat er verleden week kritische sms-berichten de ronde deden over president Ali Abdullah Salehs regering.
Het ministerie van Telecommunicatie zegt dat het te weinig controle heeft over de mobiele nieuwsdiensten die twee bedrijven, Nass mobile en Bela Qoyod mobile, aanbieden. Het ministerie verdenkt er de oppositie van achter de kritische berichten schuil te gaan, maar die ontkent. Voortaan mogen enkel de autoriteiten zelf nog nieuws via sms de wereld insturen.
Eind mei hebben de Jemenitische autoriteiten al twee nieuwssites geblokkeerd omdat ze verslag uitbrachten van de mensenrechtensituatie en de gevechten in de noordelijke provincie Sa’ada, waar het leger met de sjitische rebellen vecht. Door de gevechten zouden honderden burgers en militairen om het leven gekomen zijn en meer dan 30.000 mensen op de vlucht zijn.
“De autoriteiten hebben nog maar eens getoond dat het hen menens is om nieuws en informatie te controleren”, zegt Reporters zonder Grenzen in een reactie op de mobiele censuur. Onderzoek van het OpenNet Initiative (ONI) over censuur op internet, had in mei al dergelijke evoluties voorspeld: “Tekstberichten via mobiele netwerken worden het volgende slagveld waar staten zullen tussenkomen”, zegt Ron Deibert, een van de onderzoekers van ONI. Jemen gaat echter niet met de primeur lopen. In Cambodja werd alle sms-verkeer stilgelegd in aanloop naar de nationale verkiezingen in april.
Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur