Sms'en redden mensenlevens in arme landen

In Zuid-Afrika krijgen met hiv besmette moeders een sms die hen herinnert aan hun doktersafspraak. Het is een goed voorbeeld van hoe mobiele telefoons en computerapplicaties wereldwijd duizenden levens kunnen redden, zegt een VN-rapport.

Innovating for Every Woman, Every Child, een rapport van de VN-werkgroep rond innovatie, beschrijft veranderingen in de gezondheidszorg van ontwikkelingslanden als India, Tanzania en Zambia. Deze landen zoeken duurzame oplossingen van eigen bodem, zoals het gebruik van moderne communicatiemiddelen.

“Veel van deze ideeën komen van lokale ondernemers”, verklaart Tore Godal, adviseur van de Noorse premier en een van de auteurs van het rapport. “Een groot aantal innovaties kwam tot stand als een publiek-private samenwerking.”

Acht op tien Zuid-Afrikanen hebben toegang heeft tot een mobiele telefoon. Het Zuid-Afrikaanse project Cell-Life speelt daar handig op in. Met hiv besmette moeders krijgen een sms om hen te herinneren aan hun doktersafspraak en het feit dat ze hun kinderen moeten meebrengen voor hiv-behandeling: 40 procent van de kindersterfte hier houdt verband met aan aids gerelateerde ziektes.

Ondervoeding in Tanzania

“Het project herinnert hen aan de behandeling, aan de pillen die ze moeten nemen en laat hen weten wat ze kunnen verwachten nadat ze hun pillen hebben ingenomen”, zegt Pumla, een verpleegster in het Nolungile-ziekenhuis van Khayelitsha in Zuid-Afrika. “Het maakt een zeer groot verschil.”

Dat verschilt ondervindt Tembi, een van haar patiënten, aan den lijve. “Het voelt aan als een vriend, iemand die voor jou zorgt en die begrijpt wat je meemaakt.”

Ook in Tanzania gebruiken ze moderne communicatietechnologie om de gezondheidszorg te verbeteren. D-Tree is een project waarbij software op de gsm van verplegers wordt geïnstalleerd die helpt om ondervoede kinderen te behandelen. Ongeveer 6 procent van de kinderen in het land is ondervoed en 30 procent hiervan sterft aan de gevolgen hiervan.

De richtlijnen om acute ondervoeding te behandelen zijn ingewikkeld en hoogst persoonlijk. Met de software op hun gsm kunnen verplegers het gewicht en de behandeling precies bepalen, en deze zaken communiceren aan de moeders. De telefoons van bijna 90 euro per maand per verpleger zijn een goedkope manier om ondervoeding te behandelen.

In het zog van Coca-Cola

Niet alleen de verspreiding van informatie maar ook die van medicijnen is een groot probleem in ontwikkelingslanden. Daarom is de Brit Simon Berry met het project ColaLife gestart. Het idee is simpel: omdat de populaire frisdrank zelfs in de kleinste dorpen en meest geïsoleerde gebieden te krijgen is, gebruikt ColaLife de bevoorradingsketen van Coca-Cola om antidiarreemiddelen te verdelen.

“Ik zie een groot potentieel voor internationale bedrijven die hun schouders zetten onder lokale projecten in buurlanden of zelfs op andere continenten”, aldus auteur van het VN-rapport, Tore Godal. “Een ander voorbeeld is Johnson & Johnson, dat meewerkt aan projecten rond gezondheidszorg en mobiele telefoons in India en Afrika.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.