Snel groeiend China dreigt zonder water te vallen

Als China zijn groeiplannen voor de komende vijf jaar realiseert, dan dreigt een groot tekort aan drinkwater, zegt de Chinese overheid. Huishoudelijk afval, landbouw en industrie zijn de grote boosdoeners.

China is al een tijd de snelst groeiende economie ter wereld. Het vijfjarenplan 2011-2015 voorziet in nog meer verstedelijking en nog meer industrialisering. Dat bedreigt de drinkwatervoorziening, zegt de Chinese overheid.

Acht belangrijke rivieren en meren dreigen zo vervuild te raken door verstedelijking en industrialisering dat ze onvoldoende drinkwater meer zullen kunnen leveren. Het gaat onder meer om de Blauwe (Jangtse) en de Gele Rivier, respectievelijk de langste en op een langste rivier van China, en de Haihe, die door Beijing stroomt.

Ammoniak en stikstof

Bij steekproeven langs de Gele Revier is op 30 procent van de punten te veel ammoniak en stikstof gevonden. Die vervuiling komt van huishoudelijk afval en overmatige bemesting door de landbouw. Door de economische
ontwikkeling langs de Gele Rivier kan het watertekort er tegen 2030 oplopen tot 14 miljard kubieke meter.

De Haihe is het sluitstuk van het grootste waterbekken in het noorden van China. De hoeveelheid vervuilende stoffen in de rivieren van dit bekken zal de komende vijf jaar met 35 tot 40 procent toenemen, voorspelt de overheid.

In de Huaihe, een rivier die tussen de Blauwe en de Gele Rivier stroomt, lagen de waarden voor ammoniak en stikstof tienmaal hoger dan het landelijk gemiddelde. Daar komt de vervuiling ook van de industrie.

Ook grondwater

Niet alleen het oppervlakte maar ook het grondwater kampt met zware vervuiling. Volgens een studie die China Geological Survey vorige maand publiceerde, is slechts een kwart van het grondwater in het Chinees Laagland, de regio waar onder meer Beijing ligt, geschikt voor menselijke consumptie. Het water is er meestal vervuild door zware metalen en kunstmest.

Deze week is een reeks richtlijnen uitgevaardigd om de vervuiling tegen te gaan en te detecteren. De richtlijnen komen van een hele reeks ministeries, onder meer Milieubescherming, Watervoorziening, Landbouw, Huisvesting, Stads- en Plattelandsontwikkeling en Industrie.

Volgens Li Shanzheng, hoogleraar aan het Hydraulische Onderzoeksinstituut in Beijing, heeft China meer zuiveringsinstallaties nodig en moet het land ook zuiniger omspringen met zijn watervoorraden.

In mei had de regering al een plan aangekondigd om drinkwaterbronnen in stedelijke gebieden beter te beschermen. Het voorziet onder meer in de verwijdering van illegale gebouwen, waterafvoerleidingen, stortplaatsen en fabrieken. Het plan volgde op een onderzoek van vierduizend gecentraliseerde drinkwaterbronnen in het hele land.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.