Snelle test helpt strijd tegen tbc

Een nieuw toestel dat patiënten test op tuberculose blijkt niet alleen sneller, maar ook accurater dan de bestaande methodes. Een snelle testmethode is cruciaal in de strijd tegen de ziekte.

Bij proeven op het terrein in 25 projecten van Artsen zonder Grenzen in 14 landen bleek dat de nieuwe test gemiddeld de helft meer gevallen van tbc kon opsporen dan test die momenteel het meeste gebruikt wordt.

Sneller

Maar dat is niet alles: Xpert MTB/RIF, zoals de nieuwe test heet, kan in amper twee uren ook meedelen of het om een tbc-infectie gaat die resistent is tegen de meest gebruikte antibiotica tegen tbc, rifampicine. In een project in Zimbabwe kon met de nieuwe test het gedetecteerde aantal gevallen van resistente tbc bij de eerste controle verviervoudigd worden.

“De nieuwe test helpt ons om de epidemie van resistente varianten in kaart te brengen en sneller de behandeling te starten”, zegt Helen Bygrave, tbc-specialist bij Artsen zonder Grenzen. “Maar de patiënten moeten nog altijd een lange en lastige behandeling volgen, waarvan wij als artsen weten dat ze niet effectief is voor één op twee patiënten”.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.