Sociale onrust in Honduras nadert kookpunt

Honduras staat voor een explosie van maatschappelijke onvrede, waarschuwen critici van president Manuel Zelaya. De toenemende sociale protesten bedreigen volgens hen de stabiliteit van het land. Ze hebben geen goed woord over voor de regering van Zelaya.
In haar eerste zes maanden werd de regering van Zelaya al geconfronteerd met 144 sociale conflicten. Arme boeren bezetten landerijen, misnoegde leraars en indianen organiseerden stakingen en protestmarsen en ondernemers en milieubeschermers deden ook van zich horen. Actievoerders trokken geregeld overheidsgebouwen binnen of wierpen wegblokkades op.

De meeste conflicten hebben te maken met ongelijke manier waarop in Honduras het nationaal inkomen wordt verdeeld en met de onmogelijk in te lossen beloften die politici tijdens de verkiezingscampagnes deden, oordeelt Víctor Meza. Hij is directeur van het Observatorium van Sociale Conflicten, een initiatief van de gerenommeerde niet-gouvernementele organisatie Cedoh.

De Hondurezen komen volgens Meza ook weer makkelijker op straat, “een gevolg van het onvermogen van de politieke partijen om de burgers nog goed te vertegenwoordigen.” Dat de mensen zelf voor hun belangen opkomen is goed voor de democratie, maar het gebrek aan vertrouwen in de beleidsmakers geeft te denken, zegt Meza. De regering-Zelaya deed volgens hem tot hiertoe niets anders dan “flemen en geschenkjes uitdelen” en “is toenemend doof voor sociale kritiek”.

De 57-jarige president Zelaya, een liefhebber van Harley-Davidsons, cowboyhoeden en Texaanse laarzen, probeert een populistisch beleid te voeren. Maar hij heeft intussen zowat iedereen tegen zich. Veel Hondurezen maken zich zorgen over de stijgende onveiligheid in de steden. Arme mensen - bijna de helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens - vinden dat de regering hun problemen niet ernstig neemt. Ondernemers klagen dat de regering stuurloos is en te veel geld uitgeeft aan twijfelachtige subsidies. Zelaya heeft in een half jaar tijd al twee ministers en twee topambtenaren verloren omdat die het niet eens waren met zijn beleid.

De Hondurese president is ook al een paar keer in aanvaring gekomen met de Verenigde Staten, een belangrijke bondgenoot voor het kleine land. De Amerikanen zijn niet opgezet met zijn idee de internationale aankoop van brandstoffen via een openbare aanbesteding te doen verlopen. Honduras hoopt op die manier lagere prijzen te betalen en voor meer transparantie te zorgen. Prompt kondigde Venezuela, de grootste olieproducent van Zuid-Amerika en een ideologische rivaal van de VS in de regio, aan dat het een voorstel zou doen waartegen Honduras niet nee zal kunnen zeggen. Maar de Amerikaanse oliemaatschappijen zijn tegen de procedure, en de Amerikaanse ambassade in Honduras heeft die kritiek overgenomen.

Honduras heeft dringend goedkopere olie nodig. De regering houdt de prijzen aan de pomp kunstmatig laag om de bevolking niet nog verder tegen zich in het harnas te jagen. Maar dat zal ze bij de huidige aardolieprijzen niet lang meer volhouden.

“De regering voert geen samenhangend economisch beleid”, zegt Mario Canahuati, de voorzitter van het Hondurese ondernemersverband Cohep. Volgens hem dreigt et overheidstekort onhoudbaar te worden als de regering de sociale onrust alleen onder controle probeert te krijgen met tegemoetkomingen aan de groepen die het hardst protesteren.

Canahuati stoort zich onder meer aan de salarisverhoging die de Hondurese leraren afdwongen. In twee maanden tijd organiseerden de leerkrachten 20 protestacties. Twee weken geleden brachten ze 50.000 mensen op de been voor een mars naar Tegucigalpa, die gewelddadig eindigde. Nu worden hun lonen opgetrokken, wat de staat de komende vier jaar ongeveer 230 miljoen euro extra zal kosten. Critici van de regering vrezen dat andere werknemers nu ook eisen zullen beginnen te stellen.

Twee groepen die nu al op de barricaden klimmen zijn de Garifuna’s en de Lenca’s, twee indianenvolken die in Honduras leven. Ze claimen de afgelegen gebieden die ze van oudsher bewonen en eisen dat daar wegen worden aangelegd en ziekenhuizen gebouwd. (IPS) (PD/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.