Sociale sites coveren aanslagen in Mumbai

Tijdens de aanslagenreeks in Mumbai verschenen duizenden berichten van ooggetuigen en inwoners van de Indiase stad op de sociale netwerksite Twitter, waar gebruikers korte berichtjes kunnen posten.
  • Vinu/Flickr.com Vinu postte binnen enkele uren na de aanslagen tientallen foto's. Vinu/Flickr.com
Alle berichten op de sociale netwerksite Twitter die de term #mumbai bevatten, werden op een aparte pagina bijgehouden, de updates kon je via een rss-feed binnenkrijgen. ‘Ik ben in Washington D.C., en de snelste bron van informatie is de Twitterfeed’, zegt professor Mishra, die sociale netwerken bestudeert, op de website Star Telegram.
Ondermeer inwoners van de stad Mumbai posten hun ooggetuigenverslag en actuele ontwikkelingen op de site. ‘Waar zijn alle politici uit Mumbai? Cricket aan ‘t spelen? Waarom hoor je niets van hen’, vraagt nikitam zich af. ‘Het beste signaal dat we de terroristen kunnen geven is normaal doen, niet panikeren en kalm blijven’, schrijft arjunghosh. We zijn niet bang!’
Toen er vannacht brand uitbrak in het Taj Mahal Hotel wezen verschillende gebruikers van Twitter erop dat de brandweer enorm lang op zich liet wachten, ‘en dat voor een staat die naar de maan wil vliegen en nucleaire wapens heeft’, schrijft sanjukta.  ‘Dit is hetzelfde als de WTC-torens zien instorten’, vindt sanjukta.

Google Maps


De Engelstalige nieuwszender Al Jazeera heeft een kaart aangemaakt op Google Maps waar je de verschillende locaties in Mumbai terugvindt waar de aanslagen gepleegd zijn. Op het fotoblog Flickr.com postte de gebruiker Vinu binnen enkele uren na de aanslagen meer dan 100 foto’s die tienduizenden keren aangeklikt werden.
Nieuwssites zoals CNN postten links naar de site. Op Wikipedia staat al een uitgebreide pagina over de aanslagen in Mumbai met verwijzingen naar tientallen nieuwsbronnen. Veel gebruikers namen ook videobeelden op van rechtstreekse nieuwsuitzendingen en postten ze op de videosite You Tube.

‘Onverantwoorde verslaggeving’


Bloggers, zoals 2x3x7, nemen de Indiase televisezenders op de korrel, omdat die veel te gedetailleerd verslag zou uitgebracht hebben van de nieuwsfeiten, en zo de terroristen geholpen zou hebben.
‘Indien de gijzelaars, die zich in hun kamers verstopt hebben, mensen buiten het hotel kunnen contacteren, dan kunnen ook de terroristen dat. Wat wil zeggen dat ze toegang hebben tot alle informatie die publiek gemaakt wordt, waardoor ze hun acties beter kunnen coördineren op basis van wat de politie doet.’
Het stadsblog Mumbai Metblogs schrijft dat de overheid of het ministerie van Defensie om die reden aan de televisiezenders ook gevraagd zou hebben om niet langer de berichtjes die over de aanslagen op Twitter verschenen, op te nemen in hun uitzendingen, maar dat bericht komt uit niet-bevestigde bronnen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.