Socialistische Partij eindigt parlementsboycot in Albanië

In Albanië keert de Socialistische Partij na een afwezigheid van drie maanden terug naar het parlement. Zo wil ze de kansen op EU-lidmaatschap van de Balkanstaat gaaf houden. Aanleiding voor de boycot was de fel gecontesteerde uitslag van de lokale verkiezingen in de hoofdstad Tirana.

  • Erik Stewart (cc) De lokale verkiezingen in Tirana werden een symbool van de politieke krachtmeting tussen de PD en de PS. Erik Stewart (cc)

De strijd om de sjerp van Tirana in mei van dit jaar plaatste twee politieke zwaargewichten tegenover elkaar. Lulzim Basha van de Democratische Partij (PD) was de uitdager van uittredend burgemeester Edi Rama, leider van de Socialistische Partij (PS). De verkiezing zou een symbool worden van de politieke krachtmeting in Albanië tussen de centrum-rechtse regering en de socialistische oppositie.

Op basis van de voorlopige uitslag haalde Rama het met een marge van amper tien stemmen op een totaal van een kwart miljoen. Desondanks riep de Centrale Verkiezingscommissie Basha uit tot overwinnaar na de controversiële beslissing om een aantal ongeldige stemmen toch mee te tellen. Nadat protesten van de PS in beroep werden afgewezen, verliet de partij, niet voor het eerst de voorbije jaren, het nationale parlement.

EU-lidmaatschap

Na drie maanden kondigt de Socialistische Partij nu aan een einde te maken aan de boycot. Edi Rama verklaart de beslissing: ‘De socialistische oppositie zal aanwezig zijn in het Albanese parlement om haar nationale verantwoordelijkheden op te nemen met betrekking tot de integratie van Albanië in de Europese Unie.’ Op die manier geraken enkele noodzakelijke wetswijzigingen in het licht van Europees lidmaatschap mogelijk nog tijdig gestemd.

Albanië vroeg EU-lidmaatschap aan in april 2009. De Europese Commissie buigt zich momenteel over deze kandidatuur en komt volgende maand met een advies naar buiten. Het lijkt evident dat de ontwikkelingen van de voorbije maanden de aanvraag meer kwaad dan goed zullen doen.

Zo uitte ondermeer de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid van de EU, Catherine Ashton, naar aanleiding van de verkiezingssoap haar ongerustheid over de situatie en riep beide partijen op tot dialoog. ‘De belangen van Albanië en de voortzetting van de Europese integratie moeten voorrang krijgen op partijbelangen’, besloot ze.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.