Soedan en VN reorganiseren noodhulp in Darfur

Na de uitzetting van dertien internationale ngo’s uit Soedan heeft de regering samen met een VN-delegatie een nieuw plan uitgetekend voor hulpvoorziening in Darfur.
Het Soedanese persbureau SUNA liet weten dat de Soedanese regering en een VN-delegatie afgelopen dagen een aantal keren waren samengekomen in verband met de humanitaire situatie in Darfur.
Aanstaande woensdag wordt een gezamenlijk VN-Soedanees onderzoeksteam naar de drie deelstaten van het West-Soedanese conflictgebied gestuurd voor een evaluatie van de behoeften aan voedsel, drinkwater en gezondheidszorg.

Nood aan alternatieven 


De samenwerking komt na de beslissing van de Soedanese regering om dertien internationale ngo’s het Afrikaanse land uit te zetten. Sinds hun vertrek dringt de nood aan een voldoende efficiënt alternatief zich op. Deze hulporganisaties stonden in voor noodhulp aan meer dan een miljoen ontheemde Darfuri’s.
Vorige woensdag vaardigde het Internationaal Strafhof in Den Haag een aanhoudingsbevel uit tegen de Soedanese president Omar Hassan Al-Bashir, op beschuldiging van misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Terstond werden de dertien internationale hulporganisaties, door de Soedanese regering verdacht van het doorspelen van bewijsmateriaal aan het Strafhof, de deur gewezen.

Al-Bashir in Darfur


Voor het eerst sedert de uitvaardiging van het aanhoudingsbevel bezocht de Soedanese president het afgelopen weekend Darfur. Tijdens dit bezoek benadrukte hij nogmaals dat de ngo’s die actief zijn in de regio de Soedanese wetgeving moeten respecteren.
In een toespraak in de stad El-Fasher, in Noord-Darfur, liet de president weten de ontstane leemte in de hulpvoorziening te willen vullen. Hij verklaarde hiervoor in eerste instantie beroep te zullen doen op nationale organisaties en ngo’s uit bevriende landen. De beslissing tot de uitzetting van de dertien ngo’s noemde hij ‘onherroepelijk’.

Oppositieleider onverwacht vrijgekomen


Zonder bijkomende verklaring werd vandaag oppositieleider Hassan Al-Turabi uit zijn gevangenschap ontzet. In een onderhoud met Reuters vertelde Al-Turabi’s zoon Siddig dat zijn vader zonder enige uitleg is vrijgelaten en naar huis is gestuurd.
De oppositieleider werd twee maanden geleden aangehouden nadat hij de president had opgeroepen zichzelf aan te geven bij het Internationaal Strafhof. Als leider van het Nationaal Islamitische Front was Al-Turabi destijds een bondgenoot van president Al-Bashir tot een machtsstrijd, tien jaar geleden, hen verdeelde.
Al-Turabi is leider van het Islamistische Populair Congres en werd eerder al meerdere malen aangehouden.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3153   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift