Russische en Chinese wapens voeden geweld in Darfoer, zegt Amnesty

Rusland en China zijn niet alleen steunpilaren van het Syrische regime, maar houden door hun wapenleveranties ook het conflict in Darfoer in stand, zegt Amnesty International.

Gisteren publiceerde Amnesty een nieuw rapport waaruit blijkt dat de aankoop van Chinese en Russische wapens, waaronder ammunitie, helicopters, lucht-grondraketten en bepantserde voertuigen, ernstige mensenrechtenschendingen in Darfoer mogelijk heeft gemaakt. De wapens worden door het Soedanese leger gebruikt, maar ook door regeringsgezinde milities, zoals het Volks Defensie Front, dat wordt bewapend door het leger.

Constante stroom

Volgens Amnesty zijn er vorig jaar in de regio 70.000 mensen ontheemd geraakt door etnische aanvallen op de Zaghawagemeenschap. “China en Rusland leveren wapens aan de regering in het volle bewustzijn dat een groot deel daarvan uiteindelijk wordt gebruikt bij schendingen”, zegt Brian Wood van Amnesty. Het conflict wordt volgens hem in stand gehouden door de constante stroom van wapens van buitenaf. Alle wapenhandel naar Soedan zou per direct stopgezet moeten worden, aldus Wood, en landen zouden heel dringend werk moeten maken van het Wapenhandelsverdrag.

Volgens Pieter Wezeman, van het gerenommeerde onderzoeksinstituut SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute), zijn de bevindingen van Amnesty in lijn met VN-onderzoeken. Ook hij zegt dat het conflict sterk zou kunnen zijn ingeperkt als er een effectief embargo was geweest. Soedan blijft wapens krijgen, vooral van Rusland en China, maar ook van Wit-Rusland, Iran en Oekraïne. Overigens hebben Rusland en Oekraïne het rivaliserende Zuid-Soedan eveneens van wapens voorzien, blijkt uit gegevens die ze zelf aan de VN hebben gerapporteerd.

Gevechtshelikopters

In Oost-Darfoer zijn vorig jaar regelmatig luchtaanvallen uitgevoerd op militaire en civiele doelen. Dat gebeurde met Russische Soechoj-25 aanvalsvliegtuigen, Mi-24 gevechtshelicopters en transportvliegtuigen van Antonov die als bommenwerpers werden ingezet. Nieuwe gevechtshelikopters bleven gewoon geleverd worden, waardoor de aanvallen konden doorgaan. In Zuid-Kordofan, meer naar het midden van het land, is vorig jaar ammunitie gevonden die in 2010 in China is gefabriceerd, zegt Amnesty.    

De Veiligheidsraad bespreekt de sancties tegen Soedan naar verwachting volgende week, wanneer de lidstaten ook weer gaan praten over het voorgenomen Wapenhandelsverdrag.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift