Soedan zet hulporganisaties het land uit

De Soedanese regering heeft tien hulporganisaties het land uitgezet. Ze beschuldigt hen ervan overdreven bewijzen te hebben aangebracht tegen president Omar al-Bashir. Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft op woensdag (4 maart) een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Bashir.
“Die organisaties kregen toestemming om te werken in Soedan maar ze gebruikten die mogelijkheid om onderzoeken te voeren en informatie te geven aan het ICC”, zei Guadong Majok, de Soedanese ambassadeur in Kenia.
Bij de tien organisaties bevinden zich onder meer Oxfam, Artsen zonder Grenzen, Save the Children, CARE en het International Rescue Committee. Ze zijn samen goed voor naar schatting 70 procent van de humanitaire hulp in Darfoer.
Internationale mensenrechtengroepen zeggen dat de uitzetting zware gevolgen kan hebben voor de 2,5 miljoen vluchtelingen in Darfoer. Ze vragen de Afrikaanse Unie en landen die nauw bij Soedan aanleunen, druk uit te oefenen op Khartoem om de beslissing meteen teug te draaien.

Oorlogsmisdaden


Het is voor het eerst dat het ICC een arrestatiebevel uitvaardigt tegen een zittend president. Hij wordt beschuldigd van zeven oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheden in Darfoer.
Majok noemde het arrestatiebevel een belediging van de Afrikaanse regeringen en de Arabische Liga. Op hun top begin februari hadden de Afrikaanse leiders aan de VN-Veiligheidsraad gevraagd het arrestatiebevel tegen Bashir twaalf maanden op te schorten. Volgens de Afrikaanse Unie ondermijnt het aanhoudingsmandaat pogingen om vrede te bereiken in Darfoer.
Vorige maand begonnen in Doha, hoofdstad van Qatar, nieuwe gesprekken om het zes jaar oude conflict in Darfoer te beëindigen. De oorlog tussen de Arabische Janjaweedmilities die in opdracht van Khartoem dood en verderf zaaien in Darfoer, en de rebellen die de niet-Arabische bevolking verdedigen, heeft al het leven gekost aan 200.000 mensen, zeggen de Verenigde Naties. Volgens Khartoem vielen slechts 10.000 doden.
Bashirs regering wordt er al lang van beschuldigd de Darfoer-regio te willen zuiveren van niet-Arabieren. Het Internationaal Strafhof spreekt van een genocide.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift