Soedanese oppositie put hoop uit protesten

Tegenstanders van de Soedanese president Omar al-Bashir putten hoop uit opvallend grootschalige betogingen tegen besparingsmaatregelen in het land.

Bashir kwam meer dan twee decennia geleden aan de macht in een militaire staatsgreep. Hij had altijd al politieke tegenstanders, maar dit jaar spreken waarnemers van opvallend brede antipathie bij de bevolking. Die is vooral te wijten aan prijsstijgingen nadat de regering belangrijke subsidies had geschrapt.

Verenigde oppositie

De grote oppositiepartijen proberen munt te slaan uit de onvrede bij de bevolking. De partijen, die traditioneel verdeeld zijn, werken nu samen aan een document als basis voor het beheer van een Soedan na Bashir. “We moeten een machtsvacuüm en chaos vermijden als het regime valt”, zegt oppositielid Bashir Adam Rahma. “Daarom werken we aan een akkoord over een overgangsfase.”

Zijn partij, het Volkscongres, maakt deel uit van een alliantie van oppositiepartijen, de Alliantie van Nationale Krachten. Die wil zich met man en macht achter de volksprotesten scharen.

“Er is groeiend protest omdat de regering er niet in slaagt aan de democratische aspiraties van de bevolking tegemoet te komen”, zegt Al-Sadiq Al-Mahdi van de Umma-partij. “De beweging zal naar een toppunt groeien als we hebben beslist over een alternatief. We moeten een akkoord vinden met de andere oppositiepartijen over de tekst rond een democratisch alternatief en een grondwettelijke verklaring.”

De Umma-partij rolt al met de spierballen. Vrijdag organiseerde de partij een betoging na het gebed, die door de ordediensten uiteengedreven werd met traangas. “Er is voor ons geen terugkeer meer”, zegt Mohammed Faysal, een van de betogers. “We zijn in een revolutionaire fase gekomen… We moeten de nieuwe fase plannen en ons klaarmaken voor een scenario zoals in Libië, Egypte en Tunesië.”

Sterke regering

Maar het is nog maar de vraag of het zo’n vaart zal lopen. Afgezien van enkele lokale betogingen bleef het in de hoofdstad Khartoem rustig vrijdag. Het is nog onduidelijk of de gefragmenteerde oppositie er in zal slagen om de rangen te sluiten, grote groepen mensen op de been te brengen en een revolutie in gang te zetten.

“Om een Arabische Lente in Soedan te krijgen, moeten mensen massaal op straat komen”, zegt Othman Mirghani, hoofdredacteur van de krant Al-Tayyar. “Politieke partijen kunnen maar een beperkte rol spelen. Ze zijn zwak en ze proberen de grieven van de mensen uit te buiten voor politiek gewin. Maar de regering staat militair en politiek nog erg sterk.”

De regering heeft duidelijk gemaakt dat ze geen demonstraties tolereert, omdat die gestimuleerd zouden worden door buitenlandse elementen. “Zionistische instellingen in de Verenigde Staten en daarbuiten gebruiken de laatste economische beslissingen van de regering om de veiligheid en de politieke situatie in het land te destabiliseren”, zei vicepresident Nafi Ali Nafi volgens de staatstelevisie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.