Soja verdrijft koeien uit de pampas

Ooit was Argentinië een land met duizenden koeien op weidse pampas maar nu domineert soja de landbouw. In die mate zelfs, dat experts vrezen dat monocultuur de achilleshiel wordt van de Braziliaanse landbouw.





Vorig jaar werd er 70 miljoen ton gewassen geoogst in Argentinië, waarvan 36 miljoen ton soja. Argentinië is, na de Verenigde Staten en Brazilië, de derde grootste producent van het gewas en de grootste exporteur van soja. Maar liefst 98 procent van de productie gaat naar het buitenland. Sinds de devaluatie van de peso in januari 2002, is de koopkracht van de sojaboeren er nog op vooruitgegaan. De buitenlandse inkomsten reiken nu immers verder. En vermits soja kweken minder tijd vraagt dat andere gewassen, scheppen de boeren er nu plezier in met hun nieuw aangeschafte trucks ritjes op het platteland te maken.

Niet enkel de landbouwers varen wel bij de nieuwe rijkdom die soja levert. In elk dorp zijn bouwvakkers naarstig aan het werk met baksteen en mortel, en de fabrieken van landbouwmachines beleven hoogdagen.

Tussen 1997 en 2002 daalde de machineproductie in Argentinië met de helft, maar sindsdien is de productie opnieuw verdubbeld. Ook de staatskas vaart wel bij de sojahausse. De overheid int 20 tot 25 procent exportrechten. Dit betekent dat de opbrengst van één op vier of vijf cargoschepen soja naar de Brasilia gaat.

Waaraan is al dit succes te danken? De ´groene revolutie´ begon in het midden van de jaren ´90 met de opkomst van genetisch gewijzigd zaad, waardoor het gewas resistent werd voor een aantal plagen. Maar de laatste jaren zorgden bijkomende factoren voor het succesverhaal. De nieuwe teelt is weinig tijdsintensief, waardoor grote lappen grond door één boer bewerkt kunnen worden. Door droogte in de Verenigde Staten en een toegenomen import van soja door China is de prijs voor soja opgedreven tot meer dan 200 euro per ton - in het licht van de gedevalueerde peso een schitterende opbrengst.

Het is dus geen wonder dat de totale oppervlakte sojateelt meer dan verdubbeld is de laatste vijf jaren. Er zijn nauwelijks nog koeien in de pampas, vertelt Jorge Solmi niet zonder overdrijving. Solmi is lid van de Argentijnse Landbouwfederatie en bewerkt 100 hectaren grond in de Pergaminoregio ten noorden van Buenos Aires. Het sojafront neemt gestage uitbreiding in alle richtingen van het land en verdringt de teelt van katoen, zoete aardappelen, maïs, tarwe en linzen. Ook de veestapel ondervindt de gevolgen hiervan. Volgens de meest recente statistieken is het aantal koeien met twee miljoen verminderd in provincies die traditioneel voor het meeste koeienvlees zorgen.

Milieu-activisten plaatsen vraagtekens bij de duurzaamheid van het succesverhaal. De monocultuur dreigt biodiversiteit uit te roeien en leidt tot een verarming van de grond, waarschuwen ze. Landbouwspecialisten geven hen gelijk: de grond gaat negatieve gevolgen ondervinden van langdurige sojateelt, en de impact hiervan kan zich wel eens net manifesteren wanneer de prijzen gaan dalen wegens oververzadiging van de markten. Mocht dit het geval zijn, dan kunnen de gloriedagen van de sojagedreven landbouw snel voorbij zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.