'Solidariteit moet federaal blijven'

De twee vakbonden, ACW en ABVV, benadrukken beiden in hun verkiezingsmemorandum dat de sociale zekerheid, het arbeidsrecht en het collectief overleg federaal moeten blijven. De socialistische vakbond ABVV dringt er ook op aan de notionele intrestaftrek af te schaffen.
  • _Skender_ _Skender_
Om de fiscale fraude in te perken moet de overheid volgens het ABVV (pdf) het fiscale bankgeheim afschaffen en de administratie van financiën versterken. De vakbond pleit ook voor een rechtvaardige herverdeling van de rijkdom.
Volgens ACW (pdf) moeten de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen: wie meer heeft moet volgens hen meer betalen door progressieve belastingen, het belasten van grote vermogens en een groene fiscaliteit uit te bouwen. ‘Geen populaire thema’s’, merkt ACW op, ‘maar als we de armoede willen bestrijden, dan zullen we ook de extreme rijkdom moeten aanpakken.’

Waardig werk


ACW wil ook dat het budget voor ontwikkelingshulp ook effectief wordt ingezet voor echte ontwikkelingshulp, via het ontwikkelingsbeleid en het handelsbeleid moet de regering waardig werk en een minimale sociale bescherming afdwingen.
De liberale vakbond ACLVB heeft op het moment van schrijven nog geen memorandum voor de verkiezingen van 2010 gepubliceerd.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3068   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur