Somalië schort terugkeerafspraken met Nederland voorlopig op

Volgens VluchtelingenWerk Nederland zou de gedwongen repatriëring van Somaliërs voorlopig van de baan zijn. De Nederlandse organisatie die steun verleent aan asielzoekers, heeft tijdens een telefoongesprek met een Somalische minister vernomen dat de Somalische overgangsregering voorlopig niet van plan is om zich te houden aan de terugkeerafspraken met Nederland.

De overeenkomst tussen beide landen, die dateert van 3 mei 2010, rechtvaardigt volgens de Nederlandse overheid het plan om de komende maanden Somalische asielzoekers gedwongen terug te sturen naar hun land van herkomst. Tegen dat plan is recent verzet aangetekend door de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.
Volgens de minister is het geweld in Mogadishu de laatste tijd sterk toegenomen, waardoor het terugsturen van vluchtelingen nu onverantwoord is. Binnen de Somalische regering zou onenigheid zijn ontstaan over het akkoord met Nederland en zou er aangestuurd worden op nieuwe afspraken. Een woordvoerder van VluchtenlingenWerk Nederland bevestigde ons dat deze boodschap vanwege een Somalisch regeringslid nog niet officieel overgemaakt is aan de Nederlandse regering, die vooralsnog geen reden ziet om van koers te veranderen.

Beleid herzien


In zijn antwoord (van 28 juli 2010) op een parlementaire vraag van kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie), stelde ontslagnemend minister van Justitie Hirsch Ballin (CDA), overigens zelf zoon van een joodse Duitser die op de vlucht voor de nazi’s politiek asiel kreeg in Nederland, dat er geen enkele reden is om terug te keren op het voornemen om Somaliërs terug te sturen.
De minister stelde dat volgens hem ‘de situatie niet zodanig is dat in geen geval terugkeer naar Somalië aan de orde kan zijn’. Er wordt ingezet op zelfstandige terugkeer, maar bij gedwongen terugkeer kan ook uitzetting naar Mogadishu aan de orde zijn, aldus nog Ballin. VluchtingenWerk hoopt echter dat het signaal vanuit Somalië de Nederlandse regering ertoe zal brengen om het beleid ten aanzien van de Somalische asielzoekers te herzien.

Toenemend geweld


Verschillende bronnen maken melding van toenemend geweld in en rond Mogadishu. Volgens de Keniaanse Daily Nation zijn afgelopen woensdag verschillende mensen gedood of gewond geraakt bij een bomaanslag in Bondhere, een wijk in Mogadishu. Gulf Times meldt zeven doden en tientallen gewonden bij gevechten die deze week plaatsvonden tussen het regeringsleger en islamistische Al-Shabaab militieleden in en rond de hoofdstad.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Erik Gobbers bestudeert stedelijke socio-culturele verenigingen in Lubumbashi in het kader van zijn thesis aan de VUB, in samenwerking met een onderzoekscentrum van de Universiteit van Lubumbashi.

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.