Somalië te gevaarlijk voor VN

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon stelt dat er voorlopig geen VN-vredesmissie in Somalië komt. De lidstaten van de VN zijn vandaag samen in Brussel om te beslissen hoeveel steun ze aan Somalië willen geven.
De Europese Unie maakte al bekend dat ze zo’n 60 miljoen euro aan hulp voor Somalië wil geven. Zowel EU-voorzitter Barosso als VN secretaris-generaal Ban Ki-Moon verzoeken de andere lidstaten diep in de buidel te tasten.  Hiermee willen de Verenigde Naties de veiligheid in en rond Somalië opnieuw kunnen handhaven.
Ban Ki-Moon heeft beslist dat er voorlopig geen VN-vredesmissie plaatsvindt omdat de veiligheid van een vredesmacht in Somalië niet gegarandeerd kan worden. Ook kan volgens hem de aanwezigheid van veiligheidstroepen de opstandelingen een excuus geven om de situatie verder te laten escaleren.
De secretaris-generaal heeft vier opties klaar om, met hulp van de VN, de situatie in het land te verbeteren. Drie zullen naar alle waarschijnlijkheid in fases uitgevoerd worden, het vierde dient als noodplan, voor wanneer de situatie volledig uit de hand loopt.

Stappenplan


In een eerste fase wil Ban Ki-Moon de vredesmacht van de Afrikaanse Unie in Somalië (Amisom) blijven steunen. In een tweede fase zullen de VN hun invloed op de missie van Amisom vergroten door een grotere aanwezigheid van het Somalische Bureau van de Verenigde Naties (UNPOS) en het Ondersteuningsbureau van de Verenigde Naties voor Amisom . Hiervoor gaan de VN nauwer samenwerken met Amisom. Dit zou dan het pad effenen voor fase drie. Daarna zal er beslist worden of de Verenigde Naties de missie overnemen van de Afrikaanse Unie.
Tussen elke fase zal vermoedelijk een periode van drie tot vier maand zitten. Na deze periode evalueert de VN Veiligheidsraad de situatie en beslist of het veilig genoeg is om een volgende fase te starten. Zoals de situatie er nu uitziet, is een VN-troepenmacht dus nog niet voor morgen.

Worst-case scenario


Secretaris-generaal Ban Ki-Moon heeft ook een noodplan klaar. Hij sluit niet uit dat de situatie verergert en dat het geweld zich verder tegen de Amisom-vredesmacht zal keren. Indien de situatie volledig uit de hand loopt, zal de VN-Veiligheidsraad beslissen of een (beperkte) interventie nodig is om bepaalde gebieden en humanitaire hulp te beschermen.
Ban Ki-Moon verwijst in zijn rapport ook naar de mislukte VN vredesmissie van 1992 tot 1995 . Die staat vooral bekend om het incident waarbij twee Amerikaans helicopters werden neergeschoten. Dit betekende het einde van de VN-vredesmissie. Ban Ki-Moon roept op om de fouten die toen gemaakt zijn, niet te herhalen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.