Somaliërs vluchten voor escalerend geweld

Inwoners van Somalië beginnen op de vlucht te slaan voor de aanwakkerende gevechten in het land. Dat zegt een medewerker van een internationale ngo. Het nieuws van de luchtbombardementen kan nog meer mensen doen beslissen om te vluchten.
Afgelopen weekenden werden voor het eerst luchtaanvallen gemeld in het escalerend conflict tussen de Somalische regering en Unie van Islamitische Rechtbanken. De ngo’s die ter plaatse zijn proberen de vluchtelingenstromen in kaart te brengen. “De mensen weten niet waarheen ze vluchten… De meeste mensen proberen zich gewoon uit de voeten te maken”, zegt de ngo-medewerker aan IRIN, het persagentschap van de Verenigde Naties.

Een ooggetuige vertelde IRIN dat een gevechtsvliegtuig zondagochtend de stad Beletweyne in Zuid-Somalië heeft aangevallen. De regering van Ethiopië heeft ondertussen toegegeven dat het gevechtsvliegtuigen richting Somalië heeft gestuurd om verschillende plaatsen te bombarderen. Ahmed Gure van de Somalische Rode Halve Maan zegt dat de bevolking van de stad net was teruggekeerd uit tijdelijke kampen na recente overstromingen in het gebied. Gure vreest dat de inwoners opnieuw zullen wegtrekken indien de situatie verergert.

Een lokale journalist meldt dat veel inwoners alweer gevlucht zijn. “Honderden mensen zijn al vertrokken uit vrees voor nieuwe bombardementen”, zegt Umar Muhumad Keyow van Radio Shabelle. Bij de aanvallen zouden vier mensen, waaronder een jong meisje, gedood zijn.

Een internationale ngo-manager zegt dat de veiligheidsmaatregelen voor medewerkers in de regio rond Beletweyne flink opgeschroefd zijn. Medewerkers blijven thuis werken en wie niet uit de streek afkomstig is wordt naar een ander gebied overgeplaatst.

Eric Laroche, de humanitaire VN-coördinator voor Somalië, heeft de strijdende partijen opgeroepen om de internationale humanitaire wetten na te leven door de levens te sparen van wie niet bij het geweld betrokken is. “Het lukraak bombarderen is een duidelijke inbreuk op die wetten en heeft een vernietigend effect op de meest kwetsbare mensen”, zegt Laroche.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3153   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift