Somalische ambtenaren steunen terreur tegen hulpdiensten

Buitenlandse hulpverleners zijn steeds vaker het doelwit van corrupte ambtenaren in de Somalische regering en van de islamistische extremistische beweging Al-Shabaab.

  • Omar Faruq/IPS Buitenlandse hulporganisaties worden steeds vaker het doelwit van aanslagen door extremisten en corrupte overheidsambtenaren. Omar Faruq/IPS

“De overheid zit vol met corrupte ambtenaren en verwante clanmilities die vastbesloten zijn de hulpverleners te gebruiken voor hun eigen belangen,” zegt politiek analist Hassan Abukar. “De ontvoering van buitenlandse hulpverleners is uitgegroeid tot een manier om geld te halen uit de ngo’s. Al-Shabaab wantrouwt deze organisaties omdat ze schrik hebben dat ze de controle verliezen over de manier waarop de hulpverlening georganiseerd wordt. Al-Shabaab meent ten onrechte dat deze hulporganisaties de terreurgroep bespioneren.”

De reactie van Abukar komt na de beslissing van Artsen zonder Grenzen (AZG) om haar hulpverleners terug te trekken uit Somalië, na twee decennia lang hulp te hebben verleend aan de bevolking. De moorden op en intimidatie van het personeel van AZG maken het voor hen onmogelijk om hun werk te den, vertelt dr. Unni Karunakara, internationaal voorzitter van AZG, op een persconferentie in Kenia. “Met een overheid niet in staat is om aanvallen op zichzelf voorkomen, zijn aanvallen op hulporganisaties en hun werknemers niet verrassend,” aldus Ahmed Soliman van Chatham House.

AZG, een van de weinige medische hulporganisaties die in Somalië actief is, heeft jarenlang hulp geboden te midden van een burgeroorlog, de machtstrijd tussen verschillende clans en piraterij. Maar de organisatie stopt alle activiteiten met onmiddellijke ingang. Sinds 1991 behandelden de hulpverleners van AZG gemiddeld 50.000 mensen per maand.

“De druppel die de emmer deed overlopen was het besef dat de autoriteiten, de gewapende actoren en gemeenschapsleiders de aanslagen, ontvoeringen en moorden op onze medewerkers zelf actief ondersteunen of minstens stilzwijgend goedkeuren,” zegt Karunakara. “Door hun acties wordt honderdduizenden Somaliërs nu effectief medische humanitaire hulp ontzegd,” zegt Karunakara.

In totaal werden sinds 1991 tientallen aanvallen gepleegd op personeel, ambulances en medische voorzieningen, zegt Artsen Zonder Grenzen. 16 AZG-leden kwamen om.

Het vertrek van AZG komt op een moment dat de Somalische federale overgangsregering het imago van het land probeert te verbeteren na jaren van burgeroorlog en hongersnood.

“Het vertrek van Artsen zonder Grenzen toont het onvermogen van de nieuwe regering om de lokale veiligheid te verzekeren,” zegt Jabril Ibrahim Abdulle, hoofd van het Centrum voor Onderzoek en Dialoog in Mogadishu.

Veel analisten geloven dat het vertrek van AZG een enorme klap zal betekenen voor de recente inspanningen om buitenlandse hulp en investeringen in het land te krijgen. “De terugtrekking komt ook aan de vooravond van de ‘New Deal’-conferentie die medio september in Brussel gehouden zal worden. Een conferentie waar van de wereldleiders wordt verwacht dat ze miljoenen dollars beloven aan de nieuwe regering,” aldus Abdulle.

Het vertrek van AZG toont ook aan dat de Afrikaanse Unie en het Ethiopisch leger Al-Shabaab dan wel mogen hebben verdreven uit de belangrijkste steden van het land, maar de extremistische groep is nog steeds in staat om op grote schaal geweld te plegen.

De machtstrijd binnen Al-Shabaab is een teken dat er wel eens meer geweld zou kunnen volgen.

Analisten zien een opmerkelijke verandering in de door Al-Shabaab gebruikte tactiek bij hun vernieuwde aanval op de hoofdstad. Ze vielen verschillende overheidsinstellingen en vliegvelden aan of bombardeerden ze en vermoordden overheidsfunctionarissen, districtscommissarissen en ambtenaren. Op 27 juli viel de extremistische groep de Turkse ambassade in Mogadishu aan en bracht daarbij drie mensen om het leven. Een maand eerder werd het gebouw van de Verenigde Naties in de stad ook al aangevallen. Bij die aanval kwamen vijftien mensen om het leven.

“In deze context, met een overheid niet in staat om zich zelf te verdedigen tegen aanvallen, zijn de aanvallen op hulporganisaties en hun werknemers niet verrassend,” zegt Ahmed Soliman van Chatham House, een onafhankelijk beleidsinstituut in Londen. “Artsen zonder Grenzen zou graag zien dat de burgerlijke autoriteiten de veroordeling van degenen die dergelijke gewelddaden te plegen meer ernstig nemen. De overheid kan deze boodschap zeker versterken en werken naar dit doel zeker te versterken. “

Artsen zonder Grenzen is niet de enige organisatie die personeel terugtrekt uit het land. De afgelopen weken hebben de meeste internationale organisaties door de toename van het geweld hun niet-essentiële personeel teruggetrokken uit Somalië. Traditioneel is er een toename van geweld tijdens de ramadan, maar volgens Abukar is het onwaarschijnlijk dat het geweld deze keer terug vermindert “vanwege de nieuwe dynamiek van de Al-Shabaab facties die onderling vechten voor de controle van de territoria.”

De machtstrijd binnen Al-Shabaab en het overlopen van sjeik Hassan Dahir Aweys, een militante islamistische veteraan van Al-Shabaab, is een teken dat er wel eens meer geweld zou kunnen volgen. Aweys, een gerespecteerd staatsman van de groep, gaf zich over aan de regeringstroepen, waarna de macht in handen kwam van de in Afghanistan opgeleide Ahmed Abdi Godane.

Analisten verwachten dat dit zal leiden tot meer gevechten omdat deze factie veel onbuigzamer is en vastbesloten om een ​​islamitische staat te realiseren. De factie zal na het overlopen van Aweys ook willen bewijzen dat het een niet te onderschatten macht heeft.

“De opkomst van tribale milities die trouw zijn aan de federale regering, maar die ook wedijveren om de macht, de vele politieke moorden die nooit zijn vervolgd en het toenemende onvermogen van de regering om haar wil en controle buiten Mogadishu te doen gelden, doen vrezen dat het geweld niet zal afnemen,” zegt Abukar. “Zoals uit het laatste rapport van de UN Monitoring Group on Somalië blijkt, kan de Somalische regering geen grondgebied controleren zonder internationale steun.”

Terwijl Al-Shabaab onderling vecht en Artsen zonder Grenzen vertrekt, en met de vrees dat meer ngo’s kunnen volgen, is de grootste zorg voor de Somaliërs wie de volgende is die zal worden afgesneden van de broodnodige medische zorg. “Helaas is het de Somalische bevolking die het gelag zal betalen. Een groot deel van de Somaliërs heeft het land nooit zonder oorlog of honger gekend. Terwijl ze al veel minder hulp kregen dan nodig is, zullen velen de verzorging niet meer vinden die zij nodig hebben,” aldus Karunakara. “Op verschillende plaatsen was AZG de enige organisatie die kwalitatief hopogstaande medische hulp leverde.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.