Somalische ex-premier mag vervolgd worden in VS

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft bepaald dat de voormalige Somalische premier Mohamed Ali Samantar in de VS vervolgd mag worden. Somalische slachtoffers van marteling hadden de zaak aangespannen.
De uitspraak is een overwinning voor vijf voormalige Somalische burgers die stellen dat zij en hun familie gemarteld zijn door het regime van de voormalige president Mohamed Siad Barre (1980-1990). Samantar diende in die tijd als vice-president, minister van Defensie en premier. Samantar leeft momenteel een comfortabel leven in het noorden van Virginia.  

Samantar ontkent verantwoordelijk te zijn voor marteling en zegt dat zijn regering verwikkeld was in een burgeroorlog tegen dissidente groepen.

Bevriende staten



Het is onduidelijk of de uitspraak van het hof groen licht betekent voor andere eisers om voormalige ambtenaren en politici van buitenlandse regimes aan te klagen voor marteling. De Verenigde Staten staan normaal gesproken geen vervolging toe van ex-functionarissen uit bevriende staten.

Persbureau Reuters meldt dat de eisers niet claimen dat Samantar de wreedheden persoonlijk heeft begaan of dat hij er direct bij betrokken was. Maar de Somalische inlichtingendiensten en militaire politie die zich schuldig maakten aan moorden, verkrachtingen en marteling vielen onder zijn verantwoordelijkheid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.