Somalische ex-premier mag vervolgd worden in VS

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft bepaald dat de voormalige Somalische premier Mohamed Ali Samantar in de VS vervolgd mag worden. Somalische slachtoffers van marteling hadden de zaak aangespannen.
De uitspraak is een overwinning voor vijf voormalige Somalische burgers die stellen dat zij en hun familie gemarteld zijn door het regime van de voormalige president Mohamed Siad Barre (1980-1990). Samantar diende in die tijd als vice-president, minister van Defensie en premier. Samantar leeft momenteel een comfortabel leven in het noorden van Virginia.  

Samantar ontkent verantwoordelijk te zijn voor marteling en zegt dat zijn regering verwikkeld was in een burgeroorlog tegen dissidente groepen.

Bevriende statenHet is onduidelijk of de uitspraak van het hof groen licht betekent voor andere eisers om voormalige ambtenaren en politici van buitenlandse regimes aan te klagen voor marteling. De Verenigde Staten staan normaal gesproken geen vervolging toe van ex-functionarissen uit bevriende staten.

Persbureau Reuters meldt dat de eisers niet claimen dat Samantar de wreedheden persoonlijk heeft begaan of dat hij er direct bij betrokken was. Maar de Somalische inlichtingendiensten en militaire politie die zich schuldig maakten aan moorden, verkrachtingen en marteling vielen onder zijn verantwoordelijkheid.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3098   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift