Sovjetverleden nog niet begraven in voormalige USSR-republieken

Twintig jaar geleden stortte de Sovjet-Unie onder haar eigen gewicht in elkaar. Deze verjaardag werd gretig gevierd in de westerse media hier en elders. In de media van de voormalige Sovjetstaten is het thema echter opvallend afwezig. Enkel de officiële mediakanalen van de Russische overheid bundelden een aantal artikels in een overzichtsdossier. Het verleden is voorbij, het is de toekomst waar we het nu over moeten hebben, lijkt de algemene teneur te zijn.

  • Jay Springett Jay Springett

MO* zocht uit wat dan wel de onderwerpen zijn die de publieke opinie en de krantenkoppen in de ex-Sovjetrepublieken vandaag beheersen. Elk land heeft zijn eigen bijzonderheden, maar met regionaal terugkerende thema’s als etnische spanningen, halfslachtige democratisering, economische malaise en de vaak problematische relatie met Rusland, blijkt dat het verleden toch niet zo passé is.

Klik op de kaart om de stand van zaken in elk land te lezen.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur