Spaans homohuwelijk lokt Latijns-Amerikaanse holebi’s

Latijns-Amerikaanse homo’s en lesbiennes moeten alleen nog de grote plas over om te kunnen trouwen. Tania, een vrouw uit Argentinië, gaf vrijdag in het Spaanse Mollet del Valle het jawoord aan haar Spaanse vlam Verónica. Een primeur die alle geïnteresseerden in Latijns-Amerika duidelijk maakt dat het Spaanse homohuwelijk ook geldt voor buitenlanders die in Spanje trouwen.

De wet die het Spaanse homohuwelijk regelt, is sinds 4 juli van kracht. Na Nederland, België en Canada is Spanje het vierde land dat huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht dezelfde wettelijke behandeling geeft.

In Zuid-Amerika werpen de katholieke Kerk en een behoorlijk sterke homofobie nog een stevige dam op tegen het homohuwelijk. Brazilië geeft homostellen op bepaalde gebieden wel dezelfde rechten als gehuwden, en in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires kunnen homokoppels een samenlevingscontract sluiten, maar meer zit er voorlopig niet in.

Meteen toen de nieuwe Spaanse regering van premier José Luis Rodríguez Zapatero in maart het homohuwelijk op de rails zette, voorspelde de internationale homobeweging een uitstralingseffect naar andere landen in het zuiden van Europa en naar de Latijns-Amerikaanse landen, die cultureel gericht zijn op Spanje. Het Spaanse voorbeeld en het verwachte huwelijkstoerisme in de richting van Spanje kunnen in al die landen tot nieuwe discussies leiden, die de publieke opinie er geleidelijk kunnen helpen veranderen.

Getrouwde homoparen in Spanje kunnen voortaan net als hetero’s een gezamenlijke belastingaangifte indienen en worden op dezelfde manier erkend in erfeniskwesties. Hun kinderen - door adoptie of kunstmatige bevruchting - genieten ook dezelfde bescherming als kinderen van andere koppels als het tot een echtscheiding komt. Belangrijk voor de Latijns-Amerikanen is dat buitenlandse partners door een homohuwelijk ook automatisch een verblijfsvergunning krijgen.

De publiek opinie in Spanje lijkt het homohuwelijk wel te zien zitten: in alle recente opiniepeilingen zegt 60 procent van de bevraagden er geen graten in te zien. Maar volgens sommige juristen en de Spaanse katholieke Kerk is de wet op het homohuwelijk in tegenspraak met de grondwet. Daarin staat alleen dat man en vrouw het recht hebben te trouwen. Het Spaanse grondwettelijk hof moet zich over die zaak uitspreken. Ook de Partido Popular, de grootste oppositiepartij, is tegen het homohuwelijk. (PD/MM)


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.