Dossier: 

Spaanse indignados willen rekenkunde van verkiezingen saboteren

De Spaanse indignados willen op 20 november het rekenkundige systeem van de parlementsverkiezingen saboteren. De actie moet een alternatief worden voor een boycot van die verkiezingen.

De protestbeweging van indignados (“verontwaardigden”), die ook als de 15M-beweging bekend staat, gaat de uitslagen van recente verkiezingen en opiniepeilingen analyseren om te bepalen welke minderheidspartij ze in elke kieskring gaat steunen. Op die manier willen ze de hegemonie van de twee grote partijen, de socialistische PSOE en de centrumrechtse PP, te doorbreken.

De meeste indignados hadden er eerst voor gepleit niet te gaan stemmen omdat ze het huidige politieke systeem in Spanje niet legitiem vinden. Maar nu stellen ze voor toch te gaan stemmen maar “op een zodanige manier dat ze de rekenkunde die hen (de traditionele partijen, nvdr) toelaat te zeggen dat hun macht legitiem is, de lucht in laten vliegen.”

De protestbeweging begon op 15 mei, een week voor de lokale verkiezingen, met een langdurige protestactie in Madrid. Het protest breidde zich uit naar andere Europese steden en ook naar de Verenigde Staten, waar het de Occupy Wall Street-beweging inspireerde.

Bij de parlementsverkiezingen gaat het vooral tussen de socialist Alfredo Pérez Rubalcaba, wiens partij sinds 2004 regeert, en Mariano Rajoy, van de Partido Popular, de partij die van 1996 tot 2003 regeerde.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift