Spaanse regering wil economie aanzwengelen

In Spanje wil de pas aangetreden regering van Mariano Rajoy niet alleen het begrotingstekort terugdringen maar ook de economie weer aanzwengelen. Tegelijk wil ze in recordtempo de arbeidsmarkt hervormen.

De regering van de centrumrechtse Volkspartij (Partido Popular, PP), die woensdag aantrad, kondigde aan dat de nadruk op de verkleining van het begrotingstekort en de overheidsschuld zou liggen. Maar minister Luis de Guindos, die de portefeuilles van Economie, Wetenschap en Technologie en Handel combineert, voegde daar vrijdag meteen aan toe dat zijn belangrijkste doelstelling het herstel van de economische groei is en de creatie van werkgelegenheid en welvaart.

De vakbonden wijzen er evenwel op dat de regering al heeft aangekondigd dat de ze de voorwaarden van de arbeidsovereenkomsten wil aanpassen. Premier Mariano Rajoy wil zo snel mogelijk met vakbonden en werkgevers overleggen. Als er in januari geen akkoord is, dan gaat Rajoy eenzijdig beslissen. Minister van Arbeid Fátima Báñez wil de voorstellen van vakbonden en werkgevers al voor 7 januari krijgen. Voor einde maart moet een grondige hervorming van de arbeidsmarkt een feit zijn.

Een vraagteken blijft voorlopig de relatie van de nieuwe regering met Latijns-Amerika en de andere landen van het Zuiden. Enerzijds werd het staatssecretariaat voor Ontwikkelingssamenwerking geschrapt, wat een weerslag zal hebben op de begroting voor ontwikkelingssamenwerking. Anderzijds kwam er opnieuw een staatssecretariaat voor Ibero-Amerika.

Dat heeft als belangrijkste taak de organisatie van de volgende Ibero-Amerikaanse top, die volgend jaar in de Zuid-Spaanse stad Cádiz plaatsvindt. 
Spanje wil een herhaling van de vorige top, in Paraguay, vermijden, waar de meeste Latijns-Amerikaanse regeringsleiders wegbleven.

Bij de Spaanse parlementsverkiezingen van vorige maand verloren de socialisten van de regerende PSOE 59 zetels en hielden ze er nog maar 110 over, in een Congres dat 350 zetels telt. De Volkspartij haalde 186 zetels, waardoor Mariano Rajoy nu met een absolute meerderheid kan regeren.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift