Spanjaarden blazen Afrikaanse windmolens vooruit

Het grootste windenergieproject van Afrika, aan het Keniaanse Turkanameer, staat weer een stap dichter bij zijn uitvoering. De Spaanse regering gaat 110 miljoen euro financieren. Die is nodig om een meer dan vierhonderd kilometer lange leiding van het windmolenpark naar het bestaande elektriciteitsnet aan te leggen. De Spaanse toezegging moet de twijfels over de financiering van het megaproject doen verdwijnen.
Aan het Turkanameer, in het noordwesten van Kenia, verrijzen straks 365 windmolens, die meer dan 300 megawatt gaan produceren. Het park, het grootste van Afrika, moet in 2012 op volle toeren draaien. Het project kost ruim 600 miljoen euro.

Maar de laatste maanden rezen twijfels. Zo wees de Afrikaanse Ontwikkelingsbank erop dat de financiering van het windmolenpark niet rond zou geraken als geen geld werd gevonden voor de aanleiding van de elektriciteitsleiding. Dat geld is er nu wel, via de lening van de Spaanse regering.

Kenia, dat veertig miljoen inwoners telt en een snel groeiende economie heeft, haalt zijn energie nu grotendeels uit waterkrachtcentrales. Als er geen regen valt, zoals de laatste twee jaar, geeft dat grote problemen. Om het energietekort op te vangen koopt Kenia nu dure stroom van dieselcentrales.

Als het windmolenpark operationeel is, moet het een vijfde van de elektriciteit van het land genereren.

De uitvoering van het megaproject is in handen van een Nederlands-Keniaans consortium. Volgens het consortium zal het park zelfs tot 30 procent van de Keniaanse elektriciteitsvraag aankunnen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift