Spanje arresteert recordaantal bootvluchtelingen

Ruim 280 volwassenen, 33 kinderen en 4 baby’s: zoveel Afrikaanse migranten heeft de Spaanse politie dit weekend op of net voor de stranden in Zuid-Spanje en de Canarische eilanden onderschept. De verscherping van het Spaanse immigratiebeleid schrikt de radeloze Afrikanen niet af. Dit jaar zijn al 163 Afrikanen gestorven bij pogingen om Spanje te bereiken.


De aangehouden vluchtelingen arriveerden tussen zaterdag en maandagochtend in gammele bootjes. De zogenaamde patera’s worden gebruikt door mensensmokkelaars om hun klanten af te zetten op stranden die onbereikbaar zijn voor de schepen van de Spaanse kustwacht.

Zondag zette één van de scheepjes zijn lading af op een strand van de provincie Granada. Sportzeilers zagen uitgeputte mensen in het zand liggen en verwittigden de Guardia Civil. Die arresteerde 39 mensen op het strand en in de buurt daarvan. Nog eens 12 bootvluchtelingen werden in een nabijgelegen stad opgepakt.

Zaterdag onderschepte de Spaanse kustwacht in de buurt van Tarifa, ook aan de Costa del Sol, een andere patera met een 50-tal migranten. In het bootje troffen ze vier zwart-Afrikaanse baby’s aan en drie Marokkaanse minderjarigen. De schipper was amper 22 jaar oud.

De 319 arrestanten vormen samen de grootste golf illegale migranten die Spanje dit jaar bereikte. De druk op de Spaanse grenzen wordt groter. Vorige week probeerde een driehonderdtal Afrikanen ‘s nachts de vijf meter hoge en elektronisch bewaakte hekken over te raken die om de Spaanse enclave Melilla in Marokko zijn opgetrokken. Volgens ooggetuigen kwam de Guardia Civil hardhandig tussenbeide. Bij de bestorming kwam een Kameroense jongen van 17 om het leven. De gebeurtenissen hebben in Spanje tot hevige discussies geleid.

Als Europa niet naar het Zuiden trekt, komen de inwoners van het Zuiden naar Europa, schreef de krant La Vanguardia uit Barcelona maandag in een hoofdartikel. Volgens de gereputeerde krant is de welvaartskloof tussen de landen ten noorden en ten zuiden van de Middellandse Zee zo groot dat de migranten zich door niets zullen laten afschrikken.

Migranten die zonder de nodige papieren betrapt worden in Spanje, worden onverbiddelijk uitgewezen. Maar er is veel werk voor mensen zonder papieren. Daarom wagen elk jaar duizenden mensen de gevaarlijke oversteek tussen Marokko en Spanje. De bootjes die mensensmokkelaars inzetten zijn nauwelijks zeewaardig en raken soms de koers kwijt. De voorbije jaren zijn bij de overtocht al bijna 4.000 migranten gestorven, zegt Abdelhamid Beyuqin, de voorzitter van de Vereniging van Marokkaanse Gastarbeiders in Spanje. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.