Spanje geeft migranten terugkeerpremie

Spanje, het land dat het grootste aantal immigranten van Europa ontvangt, ziet steeds meer mensen terugkeren naar hun land van oorsprong als gevolg van de wereldwijde crisis. De regering-Zapatero moedigt dat aan met een terugkeerpremie.
Tot veertig jaar geleden weken de Spanjaarden zelf massaal uit op zoek naar een beter leven voor henzelf en hun gezin. De laatste jaren ontving het land miljoenen immigranten, de meeste uit Latijns-Amerika en Oost-Europa. Maar door de financieel-economische crisis vallen velen er zonder werk.

Bouwsector



Het Nationaal Instituut voor de Werkgelegenheid (Inem) schrapte vorige maand de metselaars en huishoudhulpen van de lijst met beroepen waar nog vacatures zijn. Het is precies daar waar de meeste migranten die de laatste jaren gearriveerd zijn, werken. Een groot deel heeft geen geldige verblijfsdocumenten. Als die hun baan verliezen, hebben ze geen recht op een opzegvergoeding of overheidsuitkering.

De linkse regering van José Luis Rodríguez Zapatero lanceerde daarom een plan voor vrijwillige terugkeer voor wie zonder werk valt en tot een van negentien landen behoort waarmee Spanje een akkoord rond sociale zekerheid heeft. Daartoe behoort Ecuador, het land dat de meeste Spaanse migranten levert.

Wie op het voorstel ingaat, ontvangt een werkloosheidsuitkering in twee schijven, 40 procent vóór het vertrek en de rest een maand na aankomst in het land van herkomst. De migrant moet dan wel beloven  dat hij de eerstvolgende drie jaar niet naar Spanje terugkeert.

Crisis langer dan voorzien



Minister van Economie Pedro Solbes is ervan overtuigd dat de Spaanse economie zich dit jaar al zal stabiliseren en volgend jaar opnieuw zal groeien. Fernando Lezcano, communicatieverantwoordelijke van de grootste vakbond, Comisiones Obreras (CCOO), is het daar niet mee eens. Volgens hem zal de crisis langer duren dan de regering voorziet en zou ze de arbeiders minder hard treffen als de regering meer concrete en adequate maatregelen nam.

Niet alleen in de bouwsector daalt de werkgelegenheid. Ook de hoogste functies krijgen het moeilijk. Spaanse wervings- en headhunterbureaus zagen het aantal cv’s van hoogopgeleiden in de tweede helft van vorig jaar met 40 tot 60 procent stijgen. Vaak zoeken ze werk in het buitenland, wat niet evident is aangezien New York en Londen, steden die normaal veel buitenlandse krachten van dit niveau ontvangen, nu mensen ontslaan.

Paul Brain van BNY Mellon AM, een van de grootste investeringsfondsen ter wereld, waarschuwde dat juist de landen met een grote schuldenlast het kwetsbaarst zijn voor de crisis. En daar behoort Spanje toe. Zapatero beloofde voor volgende maand een groot parlementair debat over de economische situatie, de werkgelegenheid en de immigratie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.