Spanje wil dat EU grenzen strenger controleert

De Spaanse regering waarschuwde dinsdag dat Afrikaanse immigranten die illegaal het land binnenkomen, moeten beseffen dat ze “vroeg of laat” naar hun land van herkomst zullen worden teruggestuurd. Ngo’s in Spanje vrezen dat de overheid in het migratiedebat een radicaler standpunt inneemt en vinden de paniek overdreven.
De Afrikaanse migranten die de voorbije maanden in hun gammele sloepen massaal op de Canarische Eilanden zijn aangespoeld en de voorpagina’s van alle kranten haalden, hebben het migratiedebat in Spanje opnieuw helemaal bovenaan de politieke agenda geplaatst. Over welke richting het met het migratiebeleid uit moet, lijkt Spanje echter sterk verdeeld.

Eind vorig jaar pas besliste de regering om 600.000 migranten zonder papieren collectief te regulariseren. Ze hoopte daarmee de illegale instroom van mensen te stoppen. De rechtse oppositiepartij Partido Popular (PP) van oud-premier Aznar heeft zich altijd fel tegen die beslissing gekant. Vandaag (woensdag) wil voorzitter Mariano Rajoy in het parlement van premier Zapatero horen of hij nog altijd achter die amnestie staat.

Waarnemend eerste minister Maria Teresa Fernandez de la Vega wilde het antwoord van de premier niet afwachten. Zij riep dinsdag al het Europese Parlement uitdrukkelijk op om de amnestiemaatregel publiekelijk te verdedigen, omdat het volgens haar”een voorbeeld was van verantwoordelijk, verstandig en vastberaden bestuur.”

Fernandez erkende dat migratie een complexe problematiek is, waarvoor geen gemakkelijke oplossingen bestaan. Ze vraagt dat de EU maatregelen neemt die de voedingsbodem voor migratie in Afrika wegnemen, zoals ontwikkelingshulp, eerlijke handel en het actief ondersteunen van goede politieke besturen.

Tegelijk deed ze echter ook een oproep om de Europese grenzen te verstevigen en waarschuwde ze dat wie illegaal Spanje binnenkomt, moet beseffen dat hij “vroeg of laat” zal worden gerepatrieerd.

De uitspraken van Fernandez volgden dinsdag op een wetsvoorstel dat door de oppositiepartij Partido Popular (PP) in de Senaat werd ingediend. Dat wetsvoorstel wil tegen 2008 het systeem van elektronisch toezicht op de Canarische Eilanden aanzienlijk uitbreiden en meer middelen om de beveiliging van de grenzen te verhogen. De PP wil ook dat de Europese Unie al zijn grenzen strenger controleert.

De voorzitter van de Spaanse Commissie voor Hulp aan Vluchtelingen (CEAR), Ignacio Diaz de Aguilar, is bezorgd dat zowel de Spaanse overheid als de oppositie de jongste weken “een radicalere houding” aannemen in het migratiedebat en zegt dat de paniekreactie van de mensen overdreven en ongerechtvaardigd is.

De grootste groep migranten in Spanje komt namelijk niet uit Afrika, maar uit de voormalige Sovjetunie en de Oostbloklanden. Zij maken de helft van alle migranten in Spanje uit. Volgens de laatste officiële cijfers waren ze in 2004 met 225.393 op een totaal van 498.642.

Ondertussen kunnen de Canarische Eilanden de instroom van Afrikaanse vluchtelingen echter nog nauwelijks de baas. Dit jaar alleen al spoelden 22.500 Afrikanen op de Spaanse archipel aan en verwacht wordt dat de komende weken dat aantal alleen maar zal aangroeien, omdat september de rustigste maand is om de zee over te steken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.