Spanje wil uitleg van Washington over wapenlevering aan Libië

De Amerikaanse regering moet maar eens uitleggen waarom het een lading raketten en chemische wapens die door de Spaanse marine in beslag werd genomen, doorgespeeld heeft aan Libië. Dat zegt een woordvoerder van het Spaanse ministerie van Defensie aan IPS in een reactie op een explosief verhaal in de Spaanse pers.



De krant El Mundo citeerde deze week bronnen binnen de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) die stellen dat Noord-Korea een jaar geleden 15 Scud-raketten en 85 vaten met gevaarlijke chemische stoffen aan Libië leverde met goedkeuring van de Verenigde Staten. Het vreemde verhaal begon op 5 december 2002, toen de Amerikaanse inlichtingendiensten Madrid vroegen om het schip So San te enteren. Washington had een vermoeden dat het schip wapens vervoerde. Vier dagen later onderschepte een Spaanse fregat het schip, dat zich in Spaanse wateren in de Indische Oceaan bevond. De So San vervoerde inderdaad niet enkel cement, zoals op de cargopapieren was aangegeven. In het ruim werden wapens aangetroffen afkomstig uit Noord-Korea.

Spanje droeg het schip dezelfde dag nog over aan de Amerikaanse marine. Washington verklaarde dat de raketten waarschijnlijk bestemd waren voor het terreurnetwerk Al Qaeda. Maar enkele uren later leverden de Amerikanen de So San over aan Jemen. Na een telefoontje tussen vice-president Dick Cheney en de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh stuurde Washington een nieuwe verklaring naar Madrid: het ging om een legale wapenlevering van Noord-Korea aan Jemen – een ‘bevriend’ land.

Exact één jaar later, krijgt het verhaal nog een venijnig staartje. De krant El Mundo vernam van de NAVO dat de wapens terecht zijn gekomen in Libië, een land dat op de officiële Amerikaanse lijst van terroristische landen staat. Tegen Libië was en is nog steeds een Amerikaans militair en commercieel embargo van kracht; geen enkel Amerikaans bedrijf mag wapens leveren aan de Libische leider Muammar Khaddafi. De VS onthielden zich trouwens toen de VN-Veiligheidsraad begin september de sancties tegen Libië ophief nadat Tripoli instemde met herstelbetalingen voor zijn aandeel in de vliegtuigramp boven het Schotse Lockerbie.

Dat de VS massavernietigingwapens zouden leveren aan een ‘terroristenstaat’, druist in tegen de basislogica van de Amerikaanse ‘oorlog tegen de terreur’. Volgens de NAVO-bronnen was het dubieuze akkoord tussen de VS en Libië echter een gevolg geheime onderhandeling achter de coulissen van de Irak-crisis. Washington zou de wapens geleverd hebben om Libië zo ver te krijgen om asiel te verlenen aan Saddam Hoessein, die toen nog in het zadel zat in Bagdad. Khaddafi speelde al de rol van tussenpersoon tijdens de Golfoorlog van 1991. Hij droeg bij tot de terugtrekking van Irak uit Koeweit.

Khaddafi wilde de raketten en Jemen trad op als tussenpersoon. In de context van een Libische geste, besloot men de andere kant op te kijken, zo stelt El Mundo.

De Spaanse regering heeft nog niet officieel gereageerd op het bericht – premier José María Aznar blijft zijn Amerikaanse tegenhanger George W. Bush door dik en dun steunen. Maar de linkse Oppositiepartij Verenigd Links (IU) wil de Spaanse Denfensieminister Federico Trillo in het parlement interpelleren over het Spaanse aandeel in de zaak. De rol van Spanje in de wapenlevering is “het zoveelste bewijs van Aznars blunderende buitenlandbeleid,” zegt IU-topman Gaspar Llamazares aan IPS.

De IU kant zich tegen de onlangs aangekondigde normalisering van de relaties tussen Spanje en Libië. Enkele weken geleden bracht Aznar een bezoek aan Libië. Madrid onderhoudt officieel een “kritische dialoog” met Tripoli, wat betekent dat het aandringt op de Libische medewerking in de strijd tegen het internationale terrorisme. Dat weerhoudt Spanje er niet van handel te drijven met Libië. Vorige week zette de Libische regering het licht op groen voor een olie- en gasconcessie voor een internationaal consortium waarvan het Spaans-Argentijnse oliebedrijf Repsol-YPF deel uitmaakt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.