Spannende tijden voor Egyptische politiek

Er is veel beweging in het politieke landschap van Egypte. Terwijl heel het land het proces van ex-president Moebarak volgt, kijken de politici al uit naar de verkiezingen van oktober. Partijen en bewegingen zoeken samenwerking maar dreigen tegelijk in fracties uiteen te vallen.

Na het aftreden van Moebarak werd duidelijk dat de grote oppositieblokken verzwakt waren. De discussie over het toekomstige Egypte zorgde al voor scheuren in verschillende partijen. Sinds april zijn al tientallen nieuwe partijen opgericht. Het politieke landschap lijkt zo totaal versplinterd. Zelfs de grote Moslimbroederschap verloor al veel leden door onenigheid.

Al-Wafd, een van de oudste partijen van het land, zou tot voor kort de kartelpartner van de “Vrijheid en Rechtvaardigheidspartij” van de Moslimbroederschap worden. Meningsverschillen maakten echter snel een einde aan die plannen. Nu wil al-Wafd een grote kartellijst vormen met twaalf andere liberale, socialistische en seculiere partijen. Door samen te werken hopen ze de nodige democratische hervormingen te kunnen doordrukken en religieuze extremisten buiten spel te zetten.

De islamistische partijen kijken met argusogen naar alle veranderingen in het politieke landschap. Enkelen voelen zich onder druk gezet door het kartel van al-Wafd: ‘Islamitische partijen proberen uit te sluiten van democratische processen is onaanvaardbaar, ze maken deel uit van dit land’, zegt de Salafistische partij al-Nour. Anderen laten dan weer de spierballen rollen: ‘Dit kartel is een teken van zwakheid, we zullen het vermorzelen bij de verkiezingen’, verklaarde de Jama’a al-Islamiya aan al-Ahram Online

Kopten verdeeld

Door het afhaken van al-Wafd moesten de Moslimbroeders een andere partner zoeken. De Koptische Authoriteit, de vertegenwoordiging van de koptische minderheid bij de overheid, lijkt geïnteresseerd. Maar niet iedere kopt is blij met die plannen. ‘Niemand heeft momenteel het recht om namens de hele gemeenschap te spreken. Daarvoor zouden we eerst een echte koptische vertegenwoordiging moeten kiezen, dat is nog nooit gebeurd’, zegt Ibram Louise van Copts Without Restrictions (CWR) aan de Egyptische krant al-Masry al-Youm.

Veel kopten vrezen dat een samenwerking met de Moslimbroederschap een slecht idee is. ‘In het verleden is al gebleken dat het standpunt van de Moslimbroeders kan draaien als de wind. Ze willen vooral hun ideologie aan ons opdringen. De kopten mogen niet in die val trappen.’, zegt CWR.

De aartsconservatieve koptische paus Shenouda III schafte de mogelijkheid tot echtscheiding voor kopten af. Vooral vrouwen hadden zo minder rechten. Zij vrezen nu dat ze door een kartel met de Moslimbroeders weer aan vrijheid zullen inboeten. Koptische mensenrechtenorganisaties ijveren er daarom voor dat vrouwenrechten in de grondwet worden opgenomen, zegt Voice of the Copts

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.