Spanning over stroomtekorten in Guinee

In de Guinese hoofdstad Conakry zijn twee inwoners omgekomen en 33 gewond geraakt tijdens demonstraties tegen stroomonderbrekingen. Guinee heeft al jaren te maken met de problematiek: vorige week beloofde de eerste minister Mohamed Said Fofana nog recente problemen in Conakry’s wijken op te lossen. Het protest begon spontaan om Fofana aan zijn belofte te herinneren, maar sloeg al snel om toen veiligheidsdiensten de demonstranten bestookten met traangas. Het is niet de eerste keer dat er geweld ontstaat omwille van energietekorten in het land.

  • Julien Harneis (Flickr) Tijdens de examenperiode zoeken jongeren in de hoofdstad openbare plaatsen op, om onder de lichten te kunnen studeren. In de documentaire Blackout (2007) zitten jongeren op de luchthaven, aan tankstations en op de weg: thuis zitten ze 's avonds in het donker. Julien Harneis (Flickr)

Slechts een vijfde van de tien miljoen inwoners van Guinee heeft toegang tot elektriciteit, zij het met regelmatige stroomstoringen. Meer dan tachtig procent van de bevolking beschikt niet over elektriciteit, zelfs niet via privé-generatoren.

Tijdens de protesten gisteren werd een demonstrant verpletterd door een auto van de veiligheidsdiensten, en een agent werd geraakt met een steen en daarna dood geslagen door de woedende massa.

Aluminium als redding

Het protest tegen het stroomtekort en de onderbrekingen is geen op zichzelf staand gegeven: Guinee kent al gewelddadige demonstraties sinds 2008. Met het overlijden van Lansana Conté, die 24 jaar lang een dictatoriaal bewind voerde, kwam Moïse Dadis Camara aan de macht na een militaire coup. Hij trad af na een aanslag op zijn leven, en werd vervangen door Alpha Condé, die in januari 2010 de verkiezingen nipt won.

Condé won in september 2013 nieuwe verkiezingen met een grotere meerderheid en bleef ondanks de vermoedens van fraude aan de macht. In 2015 komen er nog eens verkiezingen aan: Condé komt hiervoor in nauwe schoentjes, want het hele land kent een tekort aan voorzieningen. Maar het aanhoudende geweld en de etnische en religieuze spanningen drukken op de hele economische situatie.

Want ondanks zijn enorme voorraad minerale grondstoffen, springen de contracten tussen Guinee en mijnbedrijven hierdoor af. Nochtans zou het aanboren van de grote voorraden bauxiet, de grondstof voor aluminium, de economie in het land op gang kunnen trekken.

Groeiende schulden

Guinee’s elektriciteitsnetwerk gaat gebukt onder versleten apparatuur, hoge productiekosten en een gebrek aan bestuurlijke capaciteiten.

Het land ligt aan een aantal van West-Afrika’s grootste rivieren en zou in theorie dus beroep kunnen doen op hydro-elektriciteit. Maar de waterstanden in de Garafiri en Samou dammen zijn niet hoog genoeg om te renderen.

De thermische centrale Tombo 3 kan niet worden gebruikt om het elektriciteitsnet te voorzien van genoeg energie, omwille van een tekort aan reparaties en onderdelen.

Daarom moest de overheid energie lenen bij de Britse firma Aggreko, waardoor ze nog dieper in de schulden raakt: het kostenplaatje van het bijkomende vermogen bedraagt 10 miljoen dollar elke zes maanden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.