Spanningen stijgen tussen Colombia en Venezuela

Colombia beschuldigt buurland Venezuela ervan twee voetgangersbruggen opgeblazen te hebben aan de grens tussen beide landen. Daarmee loopt de spanning tussen de buurlanden verder op en neemt de vrees voor de escalatie van het conflict toe.
Volgens Gabriel Silva, de Colombiaanse minister van Defensie, hebben mannen in uniform die tot het Venezolaanse leger zouden behoren, de hangbruggen boven de grensrivier Tachira opgeblazen. Volgens de Colombiaanse krant El Tiempo zouden de Venezolaanse militairen de bruggen overgestoken zijn om explosieven te plaatsen op Colombiaans grondgebied. Lokale inwoners zouden met stenen geworpen hebben naar de militairen.
“De actie vormt een schending van het internationale en humanitaire recht”, zegt Silva in een verklaring. “Het is een agressie tegenover burgers. De bruggen die vernield zijn aan de Venezolaanse zijde, zijn in essentie voetgangersverbindingen voor de gemeenschap.” Colombiaanse ambtenaren hebben laten weten dat ze klacht willen indienen bij de Organisatie van Amerikaanse Staten en bij de VN-Veiligheidsraad.
Venezuela ontkent dat militairen de grens overgestoken zijn. Volgens de Venezolaanse vice-president Ramon Carrizalez zijn de bruggen verwijderd omdat ze illegaal waren en als smokkelroute gebruikt werden. Gisteren zei de Venezolaanse generaal Eusebio Aguero Sequera op de nieuwszender Globovision dat drugs en paramilitairen Venezuela binnenkwamen via de bruggen en dat er ook eten en brandstof gesmokkeld werd. “We hebben ook weet van andere voetgangersbruggen, die vernield zullen worden als we toestemming krijgen van de regering”, zei Aguero.

Oorlog


Volgens Monica Villamizar, lokaal correspondent voor de Arabische nieuwszender Al Jazeera, heerst er ongerustheid bij de bevolking dat de spanningen kunnen escaleren naar een echt conflict met buurland Venezuela. Ook waarnemers denken dat een van de snel opeenvolgende incidenten een aanleiding kan vormen voor een grensoorlog.
De spanningen zijn gegroeid na beschuldigingen van de Colombiaanse president Álvaro Uribe aan het adres van de Venezolaanse president Chávez. Die zou rebellen van de FARC in Colombia steunen. De rebellen zouden Venezuela ook als route gebruiken om drugs naar het buitenland te transporteren.
Venezuela is dan weer boos omdat Colombia de Verenigde Staten meer toegang heeft gegeven tot militaire basissen in het land. Die beslissing werd volgens Colombia genomen om de strijd tegen de drugs en linkse rebellen op te drijven, maar in Venezuela zien ze dat anders. President Hugo Chávez gaf zijn strijdkrachten prompt de opdracht om “zich voor te bereiden op oorlog”, omdat het militaire pact tussen Bogota en Washington de voorbereiding zou zijn op een invasie in Venezuela.
De woorden van Chávez zorgden vorige week voor schermutselingen aan de grens tussen beide landen. Colombianen vochten er met Venezolaanse grenswachten, die antwoordden met traangas.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.