Spanningen tussen Taiwan en Filipijnen lopen hoog op

Taiwan roept zijn ambassadeur uit de Filipijnen terug en weigert nog langer Filipijnse werknemers aan te nemen. Daarmee geeft het land gevolg aan de dreigementen die het enkele dagen geleden uitte nadat de Filipijnse kustwacht een Taiwanese visser doodschoot in betwist zeegebied. Taipei waarschuwt dat meer sancties zullen volgen indien Manilla niet met ‘formele verontschuldigingen’ over de brug komt.

  • Prince Roy De Taiwanese president Ma Ying-jeou staat erop dat verontschuldigingen voor het incident afkomstig moeten zijn van de Filipijnse regering. Prince Roy

De 65-jarige visser Hung Shih-cheng bevond zich met zijn boot op zeegebied dat zowel door Taiwan als de Filipijnen geclaimd wordt toen hij op 9 mei neergeschoten werd door de Filipijnse kustwacht. Volgens de Filipijnse regering is er sprake van zelfverdediging en was het schip van plan om de kustwacht te rammen. Het land heeft beloofd de familie van de visser te vergoeden en een ‘grondig en onpartijdig’ onderzoek te organiseren.

Excuses niet aanvaard

Toch is de Taiwanese president Ma Ying-jeou erg ontevreden over de manier waarop Manilla de zaak aanpakt. De Filipijnse ambassadeur in Taipei bood op woensdagochtend weliswaar zijn verontschuldigen aan voor het incident, maar dat deed hij in naam van ‘het Filipijnse volk’. Daar neemt Taiwan geen genoegen mee en het land eist een ‘formele verontschuldiging’ die rechtstreeks van de overheid komt. ‘De Filipijnse regering kan zijn verantwoordelijk niet ontlopen’, vindt Taiwanese premier Jiang Yi-huah.

Nieuwe sancties

Yi-Huah benadrukte dat zijn regering niet zal aarzelen om bijkomende maatregelen te nemen als de gewenste excuses te lang op zich laten wachten. Taiwan heeft op woensdag alle Filipijnse werkaanvragen op halt gezet en zijn ambassadeur teruggeroepen, maar het waarschuwt dat het nog verder kan gaan.

Zo dreigt het eiland in Zuidoost-Azië om de economische uitwisselingen met de Filipijnen stop te zetten en om de visa-vrije toegang tot het land voor Filipijnen af te schaffen. Bovendien overweegt Taiwan om militaire oefeningen te organiseren in het betwist zeegebied waar de visser om het leven kwam, een machtsvertoon dat de spanningen zo mogelijk nog meer zal opdrijven.

Geopolitiek machtsspel

De desbetreffende wateren situeren zich ten zuidoosten van Taiwan en ten noorden van de Filipijnen. De twee landen liggen zo dicht bij elkaar dat hun exclusieve economische zones overlappen en beide partijen zien het het gebied als hun eigendom. De landen hebben nooit grenzen vastgelegd omdat de Filipijnen Taiwan niet erkennen als land omwille van China, dat het eiland als een Chinese provincie beschouwt.

De Filipijnen en Taiwan zijn niet de enige staten in de regio die verwikkeld zijn in maritieme territoriumconflicten. Ook China, Maleisië, Brunei en Vietnam eisen overlappende delen van de Zuid-Chinese Zee op en confrontaties tussen schepen komen vaak voor.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.