Spelen bedreigen watervoorziening

De vraag naar water in de Chinese hoofdstad Peking zal tijdens de Olympische Spelen tot 30% hoger zijn dan normaal. De provincie Hebei, die grenst aan Peking, voorziet de watervoorziening voor de inwoners van Peking, maar wordt getroffen door grote droogte.
 Afgelopen winter viel er 60 procent minder neerslag dan het jaarlijks gemiddelde, waardoor de watervoorraden op een gevaarlijk laag peil staan. Tot een half miljoen mensen uit Hebei en nog eens twee miljoen mensen in twee andere noordelijke provincies kampen daardoor met hevige watertekorten, meldt de Belgische organisatie Protos. 33.000 km² landbouwgronden in de Hebeiprovincie zijn door de droogte getroffen.

Watertransferproject


China heeft gigantische programma’s gepland om water af te leiden. Die kaderen in een nationale strategie om water te transfereren van het zuiden van het land, waar de rivieren relatief overvloedig zijn, naar het steeds droger wordende noorden en noordwesten.
Twee derde van China’s 600 steden hebben te weinig watertoevoer. In 100 steden zoals Peking gaat het om een ernstig watertekort. Een belangrijk stuk van het Zuid-Noord Watertransferproject, de Centrale Route, voert water noordwaarts van de Yangtze-rivier naar Peking.

Sociale gevolgen


De sociale gevolgen van deze watertransfers, zoals de waterdruk op lokale watervoorraden, zijn volgens Protos echter onvoldoende gekend. De kostprijs van het project zal hoger liggen dan de 20 miljard euro die de Drieklovendam zal gekost hebben en de voltooiing zal zo’n 50 jaar duren.
Als argument voert de Chinese overheid aan dat zich in Noord-China 58 procent van het bewerkte land bevindt, 45 procent van de Chinese bevolking, maar dat het amper over 19 procent van ’s lands watervoorraad beschikt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.