Spierkracht, mest en afval tegen klimaatverandering

Ontwikkelingslanden kunnen de strijd tegen armoede en milieuvervuiling ook met heel eenvoudige middelen winnen. Donderdag kreeg een Indiase firma een ‘Groene Oscar’ voor een bescheiden voetpomp die arme boeren toelaat het hele jaar door hun moestuin te bevloeien. De Groene Oscars, een initiatief onder patronage van de Britse prins Charles, gaan elk jaar naar uitvinders die hernieuwbare energiebronnen ontsluiten.
International Development Enterprises India kreeg de prijs van 30.000 pond (44.000 euro) voor een goedkope pomp die met de voet bediend wordt. Doodsimpel, maar de markt zat er blijkbaar op te wachten. Het bedrijf heeft al een half miljoen van die pompen verkocht

De pomp laat arme boeren toe hun spierkracht in te zetten om het hele jaar door water uit de grond te halen. Ze zijn daardoor niet langer afhankelijk van de moesson, het regenseizoen dat één of twee keer per jaar overvloedig veel water brengt. De boeren kunnen dus het hele jaar door groenten en andere landbouwgewassen bevloeien. Nu trekken veel arme boeren in India in de droge seizoenen naar de stad, om daar wat bij te verdienen. Alleen rijkere boeren kunnen een dieselpomp betalen.

Volgens de jury is International Development Enterprises India erin geslaagd “een simpele, duurzame technologie te commercialiseren die arme boeren helpt hun oogst en hun inkomen fors te verhogen.”

Een andere Groene Oscar ging naar het Appropriate Technology Institute (ARTI) uit India voor zijn “revolutionaire toepassing van de biogastechnologie in de stad”. Het instituut heeft een compacte installatie ontwikkeld waarmee gezinnen in de stad etensresten en ander plantaardig materiaal in biogas omzetten. Daarmee kunnen ze dan koken. De techniek helpt arme stadsbewoners aan betaalbaar gas, en doet tegelijk de afvalberg verminderen.

Mest van koeien of varkens, op veel plaatsen een traditionele brandstof, kan ook milieuvriendelijker worden gebruikt. De Shaanxi Moeders uit China kregen een tweede prijs voor de verspreiding van 1.300 biogasinstallaties in de Chinese provincie Shaanxi. De installaties zetten varkensmest en huishoudelijk afval om in biogas. Daarmee koken is goedkoper, milieuvriendelijker en gezonder dan de kookpotten op de traditionele vuurtjes met mest te zetten.

Andere onderscheidingen gingen dit jaar naar een Tanzaniaans project dat bij de productie van bakstenen kaf, katoenresten, zagemeel en koffieschillen gebruikt in plaats van brandhout, een Mexicaans instituut dat een fornuis ontwierp dat 60 procent minder brandhout verbruikt en twee Bengalese organisaties die samen 90.000 plattelandswoningen van stroom uit zonne-energie voorzagen. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.