Spionnen geïnteresseerd in Belgisch voorzitterschap EU

Het Belgische Raadsvoorzitterschap van de Europese Unie in de tweede helft van 2010 zal naar alle waarschijnlijkheid een verhoging van buitenlandse inlichtingenactiviteit met zich mee brengen. Dat maakte minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) bekend in een antwoord op een schriftelijke vraag van Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen!).

‘De Staatsveiligheid stelt met regelmaat activiteiten vast in België van verschillende buitenlandse inlichtingendiensten. De aanwezigheid van de Europese instellingen, de zetel van de Navo en tal van internationale ondernemingen net zoals de aanwezigheid van gemeenschappen van buitenlandse origine, dragen hiertoe zeker bij’, aldus De Clerck.

MO* vernam uit goedgeïnformeerde bronnen dat gevreesd wordt voor een toename van met name Russische spionageactiviteiten naar aanleiding van het nakende Belgische voorzitterschap van de EU.

Volgens minister De Clerck zijn er de voorbije jaren geen strafzaken ingeleid ten gevolge van spionage- of inmengingsactiviteiten. Evenmin zijn spionnen die opereerden onder diplomatieke cover persona non grata verklaard. Wel werd bijvoorbeeld de accreditatie bij de Navo ingetrokken van twee Russische diplomaten, en werd de Marokkaanse buitenlanse inlichtingendienst DGED gevraagd haar ploeg in België te vervangen.

BIM-wet

De Kamercommissie Justitie keurde dinsdagavond de BIM-wet in eerste lezing goed. De wet laat de Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst ADIV onder meer toe telefoons af te luisteren. Kamerlid Van Hecke: ‘De eindstemming van het wetsontwerp volgt volgende week woensdag in de commissie Justitie en donderdag of vrijdag in plenaire zitting. Vervolgens kan het mogelijk terug naar de senaat gaan, indien de senaat het evoqueert tenminste.’

Audit Staatsveiligheid afgerond

Minister De Clerck liet eveneens weten dat de performance audit, die het Comité I uitvoerde bij de Staatsveiligheid, intussen afgerond is. De audit, bestaande uit één niet-geclassificeerd en één “vertrouwelijk” deel, is overgemaakt aan de voorzitter van de begeleidingscommissie van het Comité I.

Om het vertrouwelijke deel in te kunnen zien, moeten de senatoren van de begeleidingscommissie over een veiligheidsmachtiging beschikken, wat momenteel niet het geval is. ‘Er werd naar een oplossing gezocht om de begeleidingscommissie in de toekomst ten volle zijn rol te laten vervullen’, aldus De Clerck. ‘Van zodra deze oplossing er is kan de audit besproken worden in de begeleidingscommissie en zullen de nodige conclusies en aanbevelingen gedaan worden.’

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.