Sri Lanka beleeft grootste waterellende sinds tsunami

Sri Lanka moet zich opmaken voor meer extreme weersveranderingen na de verwoestende overstromingen die meer dan een miljoen mensen troffen, waarschuwen meteorologen.

“De weerpatronen veranderen wereldwijd, we moeten voorbereid zijn op extreme veranderingen”, verklaart Gunavi Samarasinghe, hoofd van het Meteorologische Departement.

Het land kampte met overstromingen in het oosten terwijl de temperaturen op het eiland daalden tot minima die al zestig jaar niet meer werden gemeten. In Colombo gaf de thermometer 18,8 graden aan, terwijl hij op de centraal gelegen hoogvlakten van Nuwera Eliya amper 7 graden aangaf.

Samarasinghe spreekt van het La Niña-effect voor, waarbij de temperaturen rond de evenaar konden dalen met 5 graden.

Menselijke interventie

Volgens de berichten op 14 januari hadden meer dan twee weken van overstromingen 27 mensen gedood. Twaalf zijn nog vermist. Het overheidsorgaan dat de hulpverlening coördineert meldde dat meer dan 18.000 huizen, 200 kleine en grote reservoirs, en delen van 152 grote en kleine wegen wachten op reparatie na de overstromingen.

Steeds vaker begint het waterpeil op het eiland plots te stijgen. Sinds mei 2010 is dat drie maal gebeurd, waarbij in totaal 2,2 miljoen mensen van de rest van de wereld werden afgesneden. Maar de overstromingen in januari waren de ergste en moeten enkel de tsunami in 2004 laten voorgaan, aldus Samarasinghe.

Volgens experts kan een deel van de schade worden beperkt, zeker in stedelijke gebieden, als mensen aandacht besteden aan huisvesting. Veel van de overstromingen die de hoofdstad Colombo hebben geteisterd het voorbije half jaar zijn te wijten aan menselijke interventie. Verstopte afvoersystemen en ondergelopen moerasland maakten dat het regenwater niet kan wegvloeien, vooral bij hevige neerslag.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3210   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift