Sri Lanka beschuldigt Londen van hulp aan Tamiltijgers

De spanning tussen Sri Lanka en Groot-Brittannië was verminderd sinds de nederlaag van de Tamilrebellen vorig jaar. Nu stijgt ze weer na de beschuldiging van Colombo dat Londen de groep internationaal helpt reorganiseren.
De rel ontstond door de aanwezigheid van de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Miliband op het Wereldwijde Tamilforum op 24 februari in Londen. De Sri Lankaanse regering apprecieert niet dat Miliband gastspreker was op het forum, dat gezien wordt als een netwerk van sympathisanten van de Tamiltijgers.
In de twee jaar voor het Sri Lankaanse leger de Tamilrebellen militair versloeg in mei 2009, waren de relaties tussen Groot-Brittannië en zijn voormalige kolonie al danig verzuurd. Colombo voelde zich op de vingers getikt over de manier waarop het de oorlog tegen de rebellen voerde.

Valse daden


Enkele uren voor de start van het Forum had de Sri Lankaanse minister van Buitenlandse Zaken Rohitha Bogollagama de Britse vertegenwoordiger in Colombo bij zich geroepen om de aanwezigheid van Miliband op het Forum te verhinderen.
Maar die negeerde het Sri Lankaanse verzoek. Miliband ging door met de toespraak en vertegenwoordigers van het Forum spraken met de Britse eerste minister Gordon Brown. Volgens de Britse regering past het allemaal in een campagne om de partijen op het eiland te verzoenen, maar in Sri Lanka werd dat heel anders onthaald.
Deze week was er protest voor de Britse ambassade in Sri Lanka. De betogers riepen slogans tegen Miliband en Brown. De protesten werd geleid door voormalig parlementslid Wimal Weeravansha, een belangrijke aanhanger van president Rajapaksa.
“Wat de Britse regering probeert te doen, is het terrorisme van de Tijgers nieuw leven in te blazen, en zo de verdeeldheid in het land aan te wakkeren”, zei Weeravansha, die waarschuwde dat de protesten zich over het hele land kunnen verspreiden. “Als de Britse regering vriendschappelijke relaties met Sri Lanka wil houden, moet ze onze soevereiniteit respecteren en dit soort valse daden stoppen”, zei hij.

Spanning


De protesten komen er op een moment dat de situatie in Colombo al erg gespannen is. Het land bekomt van een harde verkiezingsstrijd in januari, waarin Rajapaksa het haalde van zijn voormalige legeraanvoerder Sarath Fonseka. Toen die twee weken na de verkiezing werd gearresteerd, braken protesten uit. Die zijn gestopt, maar velen vrezen dat de ogenschijnlijke kalmte niet lang zal duren nu de parlementsverkiezingen eraan komen op 8 april.
Ook voor de aanwezigheid van Miliband op het Forum werd er al gewaarschuwd voor de “inmenging van buitenlandse machten” in de Sri Lankaanse politiek. Zo zou de campagne van Fonseka geld gekregen hebben uit het buitenland, hoewel daarvoor nooit bewijs geleverd is.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.