Sri Lanka probeert brokken met EU te lijmen

Sri Lanka pleegt druk diplomatiek overleg om een breuk met de Europese Unie af te wenden. Europa dreigt de voordelige importvoorwaarden voor het Aziatische land te schrappen. Brussel is zeer kritisch over de mensenrechtensituatie in het land. Zonder de importvoordelen staan duizenden banen in de Sri Lankaanse textielsector op de tocht.
Sri Lanka mag sinds 2005 taksvrij goederen invoeren in de EU, een voordeelsysteem voor ontwikkelingslanden onder de noemer GSP+. Vorig jaar dreigde de Europese Commissie (EC) die voordelen te schrappen voor Sri Lanka. Ze beschuldigde Colombo van mensenrechtenschendingen in de strijd tegen de Tamilrebellen.
Vorige maand publiceerde de Europese Commissie een kritisch rapport over de Sri Lankaanse naleving van een hele reeks internationale conventies over mensenrechten, arbeidsrechten en milieu.
Volgens een vakbondstopman, die anoniem wil blijven, is nu volop diplomatiek overleg bezig tussen Brussel en Colombo en heeft Sri Lanka “technische hulp gevraagd om deze conventies na te leven.” De Europese Commissie neemt tegen december een beslissing.

Bevooroordeeld


Vrijdag bezorgde buitenlandminister Rohitha Bogollagama het antwoord van de Sri Lankaanse regeringop het Europese rapport. Het rapport is “politiek gemotiveerd en sterk bevooroordeeld”, zegt Colombo. Het antwoord citeert een opmerking van een Europees Commissaris aan de Sri Lankaanse minister van Handel vorig jaar in Brussel: “Deze oorlog zal nooit, nooit, nooit militair opgelost worden. De enige oplossing is een politieke oplossing. We zeggen u dat al lang. U hebt dat genegeerd. We hebben nu een machtig wapen met de GSP+ en we zullen niet aarzelen dat te gebruiken.”
Ook een textielproducent die aan de opstelling van het Sri Lankaanse antwoord heeft meegewerkt, vindt dat het Europese onderzoek bevooroordeeld was. Een reeks opmerkingen van Sri Lankaanse textieluitvoerders is bijvoorbeeld niet geciteerd in het EC-rapport. Die opmerkingen onderschreven net de bewering van de Sri Lankaanse regering dat er vooruitgang is geboekt op het vlak van mensen- en arbeidsrechten. “We gaan nu contact opnemen met onze vrienden in Brussel om de dialoog gaande te houden en de voordelen te verlengen.”

Grootste slachtoffer


De textielsector is de belangrijkste exportsector in Sri Lanka en dreigt het grootste slachtoffer te worden als het tot een breuk komt met Brussel.
Volgens vakbondstopman Anton Marcus hadden de vakbonden er bij de regering op aangedrongen een dialoog op te starten met de Europese Commissie en had de regering dat geweigerd omdat ze dat als een belediging voor een soeverein land zag. “Nu willen ze wel een dialoog, maar dat hadden ze beter eerst gedaan.”
Volgens de Sri Lankaanse regering werken 270.000 mensen in de textielindustrie. De industrie zelf zegt dat het er minder zijn omdat een aantal kleinere producenten verdwenen is. In de jaren tachtig waren er nog vierhonderd fabrieken met vijfhonderdduizend werknemers. Vandaag zijn er nog maar 250 fabrieken over.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.