Sri Lanka verhoogt emigratieleeftijd voor huishoudsters

Sri Lanka heeft de minimumleeftijd voor vrouwen die in het buitenland als huishoudster willen werken, verhoogd van 18 naar 21 jaar. Gebrek aan ervaring zou ervoor zorgen dat jonge vrouwen sneller in de problemen raken. 

“Jonge vrouwen die net van school komen, krijgen vaak problemen”, zegt R.K. Ruhunuge, manager van het Sri Lankaanse Bureau voor Buitenlands Werk (Slfbe) een overheidsinstelling. “Ze lopen vaak na een paar maanden weg en kloppen dan bij de Sri Lankaanse ambassade aan omdat ze de situatie niet aankunnen.”

De verhoging van de leeftijd kan echter niet voorkomen dat achttienjarige in het buitenland werk zullen gaan zoeken. Volgens wervingsbureaus laten jonge meisjes papieren vervalsen, zodat ze op papier veel ouder lijken dan ze zijn.

Mishandeling

Meisjes en vrouwen uit Sri Lanka zoeken vaak werk in landen in het Midden-Oosten, waar ze niet altijd goed behandeld worden. Vaak is er sprake van lange werkdagen en mishandeling.

In juni 2007 veroordeelde een rechtbank in Saoedi-Arabië een huishoudster ter dood voor de moord op een vier maanden oude baby waar ze voor moest zorgen. De vrouw, Rizana Nafeek,  had schuld bekend, maar zei later dat ze hiertoe gedwongen was door de politie en dat de baby zich verslikt had.

Toen ze Saoedi-Arabië binnenkwam, was Nafeek zeventien jaar. In haar paspoort stond echter dat ze zes jaar ouder was. De zaak tegen Nafeek loopt nog en Sri Lanka probeert te bemiddelen.

Ongeveer 1,8 miljoen Sri Lankanen werken in het buitenland. Meer dan de helft is vrouw en meestal werken deze vrouwen als huidhoudster.  

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.