Sri Lankaanse journalisten zwaar vervolgd

De voorbije twaalf maanden zijn minstens elf Sri Lankaanse journalisten hun land ontvlucht. Kritische journalisten zijn er het mikpunt van aanslagen en de overheid onderneemt bitter weinig om de daders te vinden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Comité voor de Bescherming van Journalisten (CPJ).
“Sri Lanka verliest zijn beste journalisten aan ongebreideld geweld en een klimaat van angst en intimidatie dat redacteurs uit hun huizen verdrijft”, zegt Joel Simon, directeur van CPJ. “Dat is de droeve realiteit in landen over de hele wereld waar de overheid niet ingrijpt bij geweld tegen journalisten.”
Wereldwijd zijn 39 journalisten de voorbije twaalf maanden hun land ontvlucht nadat ze waren aangevallen, lastiggevallen of bedreigd met geweld of arrestatie. Dat is een daling ten opzichte van de 82 journalisten het jaar ervoor. De daling is vooral het gevolg van de verbeterde veiligheidssituatie in Irak.
Net zoals in vorige jaren moesten de meeste journalisten vluchten na gewelddadige aanvallen of bedreigingen. Minstens vijf van de gevluchte journalisten werden ernstig geslagen voor hun vertrek, 24 anderen kregen doodsbedreigingen tegen henzelf of hun familie.

Sri Lanka


In Sri Lanka werden gezaghebbende journalisten gedood, aangevallen, bedreigd en lastiggevallen sinds de regering een slotoffensief inzette tegen de rebellenbeweging van de Tamil Tijgers (LTTE) eind 2006. Veel lokale en internationale journalisten en diplomaten zijn van mening dat de overheid medeplichtig is aan die aanvallen.
Journalist en hoofdredacteur van de krant Sunday Leader, Lasantha Wickramatunga, een criticus van de regering, werd begin januari vermoord door twee mannen op een motorfiets. Voor zijn dood schreef hij het editoriaal “En toen kwamen ze voor mij”, dat gepubliceerd moest worden in het geval van een aanslag.
“Geen enkel beroep eist dat de uitoefenaar zijn leven geeft, behalve de strijdkrachten, en in Sri Lanka de journalistiek”, schreef hij. De Sri Lankaanse president ontkende dat de overheid betrokken was bij de aanslag en beval een onderzoek.
“Er is nu een klimaat van totale straffeloosheid, er is geen enkele veroordeling gevolgd op eender welke moord of aanval”, zegt Jehan Perea, een vriend van Wickramatunga die werkt bij de Onafhankelijke Vredesraad van Sri Lanka. Na de dood van Wickramatunga’s schreven zes voormalige Amerikaanse ambassadeurs een open brief aan de president, waarin ze hem opriepen de rechtstaat in Sri Lanka te herstellen.
Eind januari werden de hoofdredacteur van het weekblad Rivira, Upali Tennakoon, en zijn vrouw Dhammika aangevallen door vier mannen op motorfietsen. Hoewel het blad regeringsgezind is, had Tennakoon kritiek geuit op een hoge legerofficier. Na nog meer dreigtelefoons besliste het koppel uit Sri Lanka te vluchten.
Na Sri Lanka volgen Irak en Somalië als gevaarlijke landen voor journalisten. Ook uit Pakistan en Rusland zijn journalisten gevlucht.
Sinds 2001 zijn bijna vierhonderd journalisten gevlucht. Meer dan 330 leven nu in ballingschap. Slechts een derde kon in de journalistiek blijven werken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.