Sri Lankaanse kledingindustrie krijgt klappen

De Sri Lankaanse kledingindustrie lijdt onder de afnemende vraag in Europa en de Verenigde Staten. Volgens de laatste rapporten nam de vraag in januari 2010 met 20 procent af en in februari met hetzelfde percentage.
Kleding is het belangrijkste exportartikel van Sri Lanka. De sector heeft te kampen met twee onzekerheden: de economische recessie en onduidelijkheid over belastingvrije handel met Europa. In de Sri Lankaanse kledingindustrie werken zo’n 300.000 mensen. Nog eens 200.000 mensen zijn er indirect van afhankelijk.

Volgens T.M.R. Raseedeen, algemeen secretaris van de Nationale Associatie voor Vakbondsonderzoek en Onderwijs, raakten meer dan 50.000 mensen hun baan kwijt in 2008 en 2009. Ongeveer vijftig fabrieken moesten sluiten als gevolg van gebrek aan orders.  “Dit zijn de officiële cijfers, maar we vermoeden dat de situatie in werkelijkheid erger is”, zegt hij. 

Export



Rohan Masakorala van  het Gezamenlijk Kledingforum, een overkoepelend orgaan van verenigingen in de kledingindustrie, noemt de daling van de vraag in januari en februari “zorgelijk”.

“We wachten nog op de cijfers van maart en hopen dat die beter zijn. Anders staat er een crisis voor de deur”, zegt hij. De retailmarkten in Europa en de VS zijn volgens hem nog niet hersteld van de crisis en consumenten houden daar nog steeds de hand op de knip.

Omdat Sri Lanka zich niet houdt aan de VN-conventies op het gebied van arbeids- en mensenrechten, schortte de Europese Unie de belastingvrije import uit het land op. Producenten in Sri Lanka staan onder druk omdat de prijzen van hun producten voor Europese kopers stijgen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.