Sri-Lankaanse vrouw beschuldigd van hekserij in Saoedi-Arabië

Een Sri-Lankaanse vrouw werd gearresteerd voor het beheksen van een dertienjarig meisje in een winkelcentrum. De vrouw werd nog niet terechtgesteld, maar onthoofding is de gebruikelijke straf voor hekserij in Saoedi-Arabië.

  • flickr.com/mitopencourseware De Corniche Moskee te Jeddah flickr.com/mitopencourseware

De Arabische krant The Daily Okaz schreef dat een man de Sri-Lankaanse vrouw aangaf wanneer zijn dochter zich vreemd begon te gedragen. Dit nadat ze de Sri-Lankaanse had benaderd in een winkelcentrum te Jeddah. Volgens de vader betoverde de vrouw zijn dochter met een spreuk. Wat er precies met de dochter gebeurde, wordt nergens verklaard, maar kort na de aangifte werd de vrouw gearresteerd door de ‘special units’.

Saoedi-Arabië is een absolute monarchie zonder vastgelegde criminele code. Juridische uitspraken worden gedaan aan de hand van de strikte islamitische wet (de sharia), wat in gevallen zoals hekserij leidt tot de doodstraf.

Oorlog tegen hekserij

Hekserij staat in verscheidene landen gelijk aan blasfemie en ketterij.  Voornamelijk in Sub Sahara-Afrika en de Caraïben wordt de hulp van heksen nog vaak ingeroepen bij een specifiek probleem (gezondheid, geld, werk), bij het voorspellen van de toekomst, of bij het uitschakelen van een rivaal. In Saudi-Arabië worden jaarlijks enkele ‘heksen’ genadeloos gestraft door de rechtbank.

Volgens Christoph Wilcke, onderzoeker voor de divisie Midden-Oosten en Noord-Afrika bij Human Rights Watch, is hekserij een vrij winstgevende job. Arme, moedeloze en zieke mensen die geloven in magie, schakelen al snel een waarzegger of kruidendokter in voor hulp. Saudische hekserij kan in drie gevallen worden onderverdeeld. ‘In het eerste geval geloven beide partijen –de heks en de klant- in het bovennatuurlijke. Daarnaast zijn er gevallen van geldfraude. Het derde type is een geval van valse beschuldigingen tegen een persoonlijke vijand’, aldus Wilcke. Dit laatste is wat diverse terechtgestelden overkomen is.

Eind maart kondigde de Saoedische regering aan dat ze hekserij strenger ging aanpakken. Er werd een speciale politiedienst opgericht om zo veel mogelijk ‘tovenaars en charlatans in het veld te arresteren’, zo sprak het hoofd van de Commissie voor de Promotie van Zeden en de Preventie van Zonde, Sheikh Abdul Latif Al Shaikh.

Geschokte reacties

In december werd een Saudische vrouw, Amina bint Abdul Halim bin Salem Nasser, geëxecuteerd zonder meer details van het ministerie. Dit lokte een internationale golf van protest uit. Amnesty International schreef toen in een rapport dat de onthoofding van vrouwen voor hekserij diep choquerend is en dat het de dringende nood om de doodstraf af te schaffen aantoonde. ‘De beschuldiging van hekserij wordt in Saoedi-Arabië geregeld tegen iemand gebruikt uit wrok na een oneerlijk proces, of tegen personen die het recht op vrije meningsuiting of religie uitoefenden’, aldus Amnesty International interim-directeur van het Midden-Oosten en Noord-Afrika, Philip Luther.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.