"Srilankaanse regering steunt werving kindsoldaten"

De Srilankaanse regering is volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) betrokken bij de werving van kindsoldaten. Eerder veroordeelde HRW al soortgelijke praktijken van Tamilrebellen in het noordoosten van Sri Lanka.
In hun rapport van 24 janauri zegt de mensenrechtenorganisatie dat de Karuna Groep, een afscheiding van de Tamil Tijgers, kindsoldaten werft met de stilzwijgende steun van de regering in Colombo. De Karuna Groep werkt samen met de regering in de strijd tegen de Tamil Tijgers.

De regering overtreedt daarmee internationale wetgeving, omdat zij “werving van kinderen faciliteert”, aldus HRW. In eerdere rapporten beschuldigde HRW de Tamil Tijgers niet alleen van het gebruiken van kindsoldaten, maar ook van het afpersen van Srilankanen in het buitenland, in het bijzonder in Canada, Groot-Brittannië en andere Europese landen.

“Nadat jarenlang de praktijken van de Tamil Tijgers veroordeeld werden, is de regering nu zelf medeplichtig aan dezelfde misdaden”, zegt Jo Becker, kinderrechtenactivist bij Human Rights Watch.

Op 9 februari buigt een werkgroep van de VN-Veiligheidsraad zich over de situatie van kindsoldaten in Sri Lanka. De groep heeft een adviserende rol ten opzichte van de VN-Veiligheidsraad.

Vorige week werd in een VN-rapport opgeroepen om sancties op te leggen aan de Tamil Tijgers en hun leiding, omdat ze met het werven van kindsoldaten internationale wetgeving overtreden. Volgens Becker heeft de Veiligheidsraad in het verleden gezegd sancties te zullen overwegen tegen groeperingen die niets doen om een einde te maken aan de inzet van kindsoldaten. De Tamil Tijgers werden al in vier opeenvolgende rapporten genoemd met betrekking de werving van kindsoldaten.

Omdat de Karuna Groep eind vorig jaar voor het eerst opdook in VN-rapporten, moet die beweging eerst de tijd krijgen om een einde te maken aan de inzet van kindsoldaten. Pas daarna zouden sancties overwogen moeten worden, zegt Becker.

In het nieuwe rapport wijst HRW erop dat de ontvoering van kinderen door de Karuna Groep plaatsvindt in regio’s die sterk onder controle van de regering staan en waar veel politie en leger aanwezig is. “Geen enkele gewapende groep zou zoveel mensen kunnen ontvoeren en vasthouden in kampen, zonder dat de overheid daarvan weet en zonder dat er op z’n minst sprake is van stilzwijgende goedkeuring.”

In 2006 zou de Karuna Groep tenminste 200 Tamil-kinderen in de oostelijke districten hebben ontvoerd of gedwongen gerekruteerd, zegt HRW. Het werkelijk aantal ligt waarschijnlijk meer dan driemaal zo hoog, omdat niet alle gevallen gemeld worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3205   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift