Staakt-het-vuren in Gaza

Hamasmilitanten hebben een staakt-het-vuren afgekondigd en geven de Israëlische militairen een week de tijd om zich terug te trekken uit Gaza en de grenzen open te stellen. De aankondiging komt er enkele uren nadat Israël een eenzijdig staakt-het-vuren afkondigde.
Egypte heeft vooralsnog geweigerd de grensdoorgang in Rafah te openen. Rafah is een symbool geworden voor de Palestijnen in Gaza, schrijft Amira Howeidy in de Egyptische krant Al-Ahram. ‘Het is voor hen de enige deur naar de wereld die nìet wordt gecontroleerd door bezetter Israël.’
De grensdoorgang is vandaag uitgegroeid tot de ultieme testcase in de Gaza-oorlog. Egypte speelt daar willens nillens een cruciale rol in, en moet het pleit beslechten met drie partijen: Hamas, Israël en de Fatah-gecontroleerde Palestijnse Autoriteit.

22 dagen oorlog


Na 22 dagen oorlog in de Gazastrook zijn volgens het Palestijnse persagentschap Ma’an meer dan 1.200 Palestijnen gedood en meer dan 5.000 gewonden gevallen. In de aanval kwamen tien Israëlische soldaten om het leven en drie burgers.
Op 27 december startte Israël de eerste fase van de oorlog tegen Hamas in de Gazastrook. Daarbij werden verschillende doelwitten gebombardeerd vanuit de lucht. Een week daarna begon Israël een grondoffensief en stootten Israëlische militairen door tot in Gaza Stad. Een eerste oproep tot een staakt-het-vuren, via een VN-resolutie op 9 januari, werd door beide partijen afgewezen.

Onderzoek naar burgerslachtoffers


De herhaalde bombardementen op civiele doelwitten waar burgers schuilden, zouden volgens sommigen, waaronder Raji Sourani, hoofd van het Palestijnse Centrum voor Mensenrechten in Gaza, een inbreuk vormen op het internationaal recht.
De gezant van de Palestijnse Autoriteit (PA) in Groot-Brittannië, Manuel Hassassian, heeft al laten weten dat de PA gerechtelijke stappen wil ondernemen tegen de Israëlische leiders.
Ook de Verenigde Naties riepen op tot een onderzoek na een bombardement op een VN-school in Gaza. Sommige lidstaten van de VN en medewerkers van de internationale organisatie pleiten voor een onderzoek naar de dood van honderden burgers bij het Israëlische offensief in Gaza.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2925   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift