Staat van Great Barrier Reef nu officieel "pover"

Het Great Barrier Reef voor de kust van Australië is in de voorbije 25 jaar de helft van zijn koraal verloren, voornamelijk door stormen en vervuiling. De overheid heeft de toestand van het rif nu officieel verlaagd van “matig” naar “pover”.

  • NASA Het Great Barrier Reef vanuit de ruimte. NASA

Het Great Barrier Reef kreeg het de voorbije jaren bijzonder hard te verduren door tropische stormen zoals de cycloon Larry in 2007 en Yasi in 2011. De stormen zijn volgens een overheidsrapport goed voor ongeveer de helft van de schade aan de koralen.

De tweede grote bedreiging voor het rif is de doornenkroon, een zeester die zich voedt met koraalpoliepen. De voortdurende vervuiling van het rif met meststoffen uit de landbouw maken de zeesterren tot een echte plaag, goed voor naar schatting 42 procent van de schade. De overige 10 procent is te wijten aan de klimaatverandering, waardoor het koraal verbleekt.

Suikerteelt

De schade is niet overal gelijk: het noordelijke deel van het Great Barrier Reef blijft voorlopig gespaard van de snelle teloorgang die wel in het centrale en zuidelijke deel vastgesteld wordt. Wetenschappers zien een link met activiteiten op land: in het noorden is er geen suikerteelt, waardoor minder meststoffen in het water terechtkomen.

Zowel de federale Australische regering als de overheid in Queensland hebben inmiddels plannen aangekondigd om het rif te redden. Ze investeren respectievelijk 200 en 175 miljoen Australische dollar (140 en 122 miljoen euro) in programma’s om vervuiling met meststoffen te verminderen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift