Staatsgreep op Fiji doet status VN-missies wankelen

De VN waarschuwen dat de militaire staatsgreep op Fiji de status van de buitenlandse vredesmachten van dat land bedreigt. Fiji levert in verhouding tot zijn bevolking veel blauwhelmen. Het heeft bijgedragen aan VN- en andere multilaterale vredesmissies in Libanon, Zimbabwe, Afghanistan, Koeweit, Somalië, de Solomon-eilanden, Rwanda en Oost-Timor en aan de bescherming van VN-personeel in Irak.
“Fiji heeft een waardevolle bijdrage geleverd aan VN-vredesmissies”, zegt VN-woordvoerder Stephane Dujarric. Maar de militaire coup onder leiding van commandant Voreqe Bainimarama kan een negatief effect hebben op de toekomstige ontplooiing van troepen uit Fiji voor VN-troepen. De woordvoerder voegde er aan toe dat zijn toespraak niet als een dreigement moet worden gezien. Er is geen sprake van de terugtrekking van de huidige 275 militairen in diverse VN-vredesmissies.

In Irak sneuvelden dit jaar voor zover bekend negentien bewakers in dienst van een private bewakingsfirma Armourgroup. Dujarric complimenteerde de troepen uit Fiji met de manier waarop ze het VN-personeel beschermen in Bagdad.

Fiji hoort niet bij de top tien van landen die de meeste blauwhelmen leveren. Die lijst wordt aangevoerd door Pakistan (9.790 militairen), Bangladesh (9.655) en India (9.276) en gevolgd door Jordanië, Nepal, Ghana, Uruguay, Ethiopië, Nigeria en Zuid-Afrika. Maar in verhouding tot het aantal inwoners kan de bijdrage van Fiji wel tellen: de bijna 10.000 Pakistaanse militairen komen uit een bevolking van 165 miljoen, terwijl de 275 militairen van Fiji worden geput uit minder dan een miljoen inwoners.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.