Staatsgreep op Fiji doet status VN-missies wankelen

De VN waarschuwen dat de militaire staatsgreep op Fiji de status van de buitenlandse vredesmachten van dat land bedreigt. Fiji levert in verhouding tot zijn bevolking veel blauwhelmen. Het heeft bijgedragen aan VN- en andere multilaterale vredesmissies in Libanon, Zimbabwe, Afghanistan, Koeweit, Somalië, de Solomon-eilanden, Rwanda en Oost-Timor en aan de bescherming van VN-personeel in Irak.
“Fiji heeft een waardevolle bijdrage geleverd aan VN-vredesmissies”, zegt VN-woordvoerder Stephane Dujarric. Maar de militaire coup onder leiding van commandant Voreqe Bainimarama kan een negatief effect hebben op de toekomstige ontplooiing van troepen uit Fiji voor VN-troepen. De woordvoerder voegde er aan toe dat zijn toespraak niet als een dreigement moet worden gezien. Er is geen sprake van de terugtrekking van de huidige 275 militairen in diverse VN-vredesmissies.

In Irak sneuvelden dit jaar voor zover bekend negentien bewakers in dienst van een private bewakingsfirma Armourgroup. Dujarric complimenteerde de troepen uit Fiji met de manier waarop ze het VN-personeel beschermen in Bagdad.

Fiji hoort niet bij de top tien van landen die de meeste blauwhelmen leveren. Die lijst wordt aangevoerd door Pakistan (9.790 militairen), Bangladesh (9.655) en India (9.276) en gevolgd door Jordanië, Nepal, Ghana, Uruguay, Ethiopië, Nigeria en Zuid-Afrika. Maar in verhouding tot het aantal inwoners kan de bijdrage van Fiji wel tellen: de bijna 10.000 Pakistaanse militairen komen uit een bevolking van 165 miljoen, terwijl de 275 militairen van Fiji worden geput uit minder dan een miljoen inwoners.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift