"Staatsleiders verlamden Kopenhagen" (de Boer)

De klimaattop in Kopenhagen werd verlamd door de aanwezigheid van prominente staats- en regeringsleiders. Dat stelt Yvo de Boer, toenmalig klimaatchef van de VN, in een uitgelekte brief. Hij is ook vernietigend voor de rol van de Deense eerste minister Rasmussen.
De brief, die de Boer enkele dagen na de mislukte top schreef, verschijnt in een boek van de Deense journalist Per Meilstrup. In Kopenhagen waren staats- en regeringsleiders van over de hele wereld samen om een historisch klimaatakkoord uit te werken. Maar volgens de Boer heerste er wantrouwen tussen de leiders, aangezwengeld door een Deens voorstel net voor de start van de top.
“De Deense tekst vernielde in een klap twee jaar werk”, schrijft de Boer. “Al onze pogingen om de tekst te stoppen, mislukten. De bijeenkomst waar de tekst werd voorgesteld, was niet aangekondigd en de tekst zelf was onevenwichtig.”
Ook de aanwezigheid van wereldleiders als Barack Obama en Wen Jiabao had een invloed op de gesprekken, schrijft De Boer. Hun aanwezigheid moest een akkoord meer glans geven, maar bleek contraproductief. “Het uitnodigen van wereldleiders leek een goed idee, maar dat bleek heel anders uit te pakken”, schrijft hij. “Hun vroege aankomst had niet het katalysatoreffect waarop gehoopt werd. Het hele proces werd verlamd, en geruchten en intriges namen over.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.